Morning after pil

De morning-after pil is een post-coïtaal voorbehoedsmiddel. Het is een “valnet” als andere voorbehoedsmiddelen niet hebben gewerkt. De morning-after pil hoort pas in noodsituaties te worden gebruikt en moet geen regelmatig in te nemen middel zijn tegen zwangerschap.

De morning-after pil bestaat eigenlijk uit een reeks medicamenteuze behandelingen. Deze reeks bestaat uit toedieningen van een hoge dosis oestrogeen- en/of progestageenhormonen, die tot 72 uur na de onbeschermde coïtus, maar het liefst binnen 12 en 48 uur, kan worden ingenomen. Deze hormoonpreparaten voorkomen de bevruchting van de eicel of weerhouden een reeds bevruchte eicel van innesteling in de baarmoeder. Er bestaat een kans van ongeveer 75% dat op deze manier de zwangerschap wordt voorkomen.

De morning-after pil is verkrijgbaar via de huisarts, de Rutgers-Stichting of een abortuskliniek. Sommige vrouwen kunnen last krijgen van bijwerkingen als hoofdpijn, pijnlijke borsten, misselijkheid, braken of vaginale bloedingen. Er kunnen zich ook klachten van ernstiger aard voordoen. Vrouwen die op medische indicatie de reguliere anticonceptie-pil niet mogen gebruiken, kunnen ook beter geen morning-after pil nemen. De lange-termijneffecten zijn nog niet precies bekend.

morning after pil

Mocht er ondanks het gebruik van de morning-after pil toch sprake zijn van zwangerschap, dan bestaat er kans dat de ingenomen hormoonpreparaten de foetus aantasten.
Als u al zwanger bent, of 10 dagen geleden nog onbeschermd seksueel contact had, dan komt u NIET in aanmerking voor de morning-after pil. Deze pil kan een reeds bestaande zwangerschap niet meer stoppen en kan de foetus schade toebrengen. Bent u al 12 à 16 dagen overtijd met de menstruatie dan kunt u in aanmerking komen voor een overtijdbehandeling. In dat geval moet eerst een zwangerschapstest en een echografie gedaan worden.

De morning-after pil is geen vorm van anti-conceptie. Ook is het geen middel tegen zwangerschap als u weer onveilig vrijt nadat u de kuur van morning-aftermiddelen hebt afgemaakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips