Maagpijnen

Maagpijnen met een snijdend-stekend karakter, vaak echter ook knagende pijnen van lange duur, waarvan de eigenlijke oorsprong helemaal niet in de maag gelegen hoeft te zijn. Soms weet de patiënt zelf waarom hij maagpijn heeft, bijvoorbeeld door overmatig eten of drinken. In zo’n geval kan getracht worden de klachten te verlichten door te braken of rustig te gaan liggen met opgetrokken knieën. Indien geen relatie gelegd kan worden met het eten, is het raadzaam een arts te consulteren, want veel interne en chirurgische noodgevallen kondigen zich via ‘Maagpijnen’ aan.

Maagpijnen

Hiertoe behoort de acute blindedarmontsteking (zie appendicitis), de doorbraak van een maagzweer, een ruptuur (verscheuring) van een buikorgaan (met plotselinge ernstige pijnen) en darmverstopping (ileus). Allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, levensmiddelenvergiftigingen (bijvoorbeeld botulisme) en psychische stress kunnen eveneens een oorzaak van maagpijn vormen. Ook deze situaties vereisen een grondig geneeskundig onderzoek, diagnosestelling en behandeling (zie acute buik, maagziekten).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips