Bloedsomloop

De holle ader die het eindpunt vormt van de grote bloedsomloop komt uit in de rechterhartboezem; de longaders met het zuurstofrijk bloed monden uit in de linkerboezem. Een hartslag begint als de boezem zich leegt in de kamer, die daardoor uitzet. Prikkels naar de spieren van de kamer lopen via een speciale route naar de punt van het hart waar de contractie (samentrekking) van de kamers begint. Het bloed wordt daarna in de longslagader en de aorta geperst. Kleppen tussen de boezem en de kamer zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen. De longarterie en de aorta hebben ook kleppen, die sluiten als de kamer zich voor de volgende hartslag uitzet. De samentrekkingsfase wordt systole genoemd en de rustfase daartussen diastolc.

Bij elke hartslag ontstaat er een golfbeweging door de slagaders heen; in de pols voelt men die als polsslag. De bloeddruk is het hoogst tijdens de systole en het laagst tijdens de diastole. Het ver-
schil tussen de hoogste en de laagste waarde van de bloeddruk is de polsdruk. Men kan de polsslag voelen als men met een vinger losjes op een slagader drukt die vlak bij een bot aan de oppervlakte ligt. Het meest wordt gemeten bij het polsgewricht.

Om in leven te blijven moeten alle cellen van uw lichaam regelmatig zuurstof en voedsel aangeleverd krijgen. Tegelijkertijd moeten kooldioxyde en andere stoffen die door de cellen worden geproduceerd worden verzameld om uit het lichaam te worden verwijderd. Het vaatstelsel is een netwerk van vaten dat uw hart in staat stelt om bloed door uw lichaam te pompen. Bloedvaten zijn kleine buisjes die verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van bloed van en naar alle delen van uw lichaam. Het menselijk vaatstelsel bestaat uit drie soorten bloedvaten: slagaders, aders en haarvaten. Een slagader is een groot bloedvat dat zuurstofrijk bloed van het hart naar de cellen en weefsels van het lichaam vervoert. De aders zijn vaten die zuurstofarm bloed en afvalstoffen naar het hart toe vervoeren. Uw haarvaten zijn microscopisch klein. Zij verbinden de slagaders en aders met de weefsels van het lichaam. De uitwisseling van zuurstof en kooldioxyde gebeurt via de dunne wanden van de haarvaten.

Uw slagaders vervoeren bloed onder hoge druk en hebben daarom wanden die veel elastischer zijn dan de wanden van de aders. De bloedsomloop klopt in de slagaderen. Het neemt voortdurend toe en af doordat het hart 70 keer per minuut een nieuwe hoeveelheid bloed in de slagaderen pompt. Dit zorgt voor het kloppen dat u kunt voelen als u uw vingertoppen op de slagaderen in uw nek of pols legt.

Bloedsomloop & zuurstof

Bloed levert zuurstof en vervoert voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonale signalen naar elk van de zestig miljard cellen in uw lichaam. De rode bloedcellen vervoeren 99 procent van de zuurstof die uw lichaam nodig heeft. Het plasma vervoert de andere één procent. Rode bloedcellen zijn de cellen die het meest voorkomen in uw lichaam; ongeveer 45 procent van het bloed bestaat uit deze cellen. De hoofdtaak van de rode bloedcellen is het vervoeren van zuurstof en het afvoeren van overtollig kooldioxyde. Witte bloedcellen zijn een onderdeel van het natuurlijke afweersysteem van uw lichaam. De hoofdtaak van deze cellen is het vormen van een verdediging tegen besmettelijke indringers.

bloedsomloop

Bloedplaatjes zijn kleine gespecialiseerde cellen die in actie komen als het bloed moet stollen of als een bloedvat moet worden hersteld. Als een bloedvat beschadigd raakt dan stromen de bloedplaatjes toe, zwellen op tot onregelmatige vormen, worden kleverig en klonteren samen bij de opening zodat een afsluiting wordt gevormd. Als de opening te groot is voor de bloedplaatjes, dan geven ze signalen af waardoor het hormoon serotonine vrijkomt dat ervoor zorgt dat de bloedvaten samentrekken waardoor de stroming van het bloed afneemt. Bloedplasma verandert in onoplosbare, draadvormige proteïneketens die een net vormen rond de bloedcellen waardoor een stevige klont ontstaat, om zo de basis te vormen waarop het lichaam nieuw weefsel kan aanmaken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips