Blaasziekten

Blaasziekten manifesteren zich gewoonlijk door stoornissen bij het urineren, bijvoorbeeld veelvuldig urineren, pijn tijdens het urineren en/of een voortdurende aandrang. Blaasontstekingen kunnen in verband staan met infecties van andere delen van het urinesysteem. De ontsteking kan afkomstig zijn van de nieren of van buitenaf.

Blaasziekten

Een langdurige blaasontsteking kan complicaties veroorzaken indien het afscheiden van de urine door schrompelingsprocessen van de blaas, de urineleider of de urinebuis belemmerd wordt of indien een gevaarlijke secundaire nierinfectie ontstaat. Omgekeerd zijn er echter ook primaire afscheidingsbelemmeringen (een vergrote voorstanderklier (prostaat), nierstenen, misvormingen aan de nieren, de urineleider of de urinebuis, verdringingsverschijnselen door het kind tijdens de laatste zwangerschapsweken), die een infectie van de blaas mogelijk maken. In deze gevallen wordt, indien mogelijk, geprobeerd de belemmering operatief weg te nemen. In het algemeen wordt iedere blaasontsteking met antibiotica behandeld.

Bij bepaalde kneuzingen of ziekten van het ruggenmerg kan soms blaasverlamming optreden, en wel specifiek in die gevallen waarbij de zenuwen die de blaasspieren verzorgen beschadigd zijn. Er ontstaat een situatie van incontinentie, dat wil zeggen de urine loopt voortdurend onwillekeurig weg. Het kan bij deze aandoening ook voorkomen dat de urine juist vastgehouden wordt en dat het urineren belemmerd wordt. Blaaskanker is een kwaadaardige woekering van het epitheel van de blaas. Zie ook urinestelsel, nierziekten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips