Acute en chronische ziekte

De term chronisch betekent van lange duur. Het is een technische term die vaak verkeerd wordt gebruikt om een ernstige aandoening aan te duiden. Tot de chronische ziekten behoren reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten en chronische bronchitis.

Voor deze ziekten heeft de medische wetenschap nog geen remedie; maar er kan veel worden gedaan om de symptomen te bestrijden en het leven voor de patiënt wat draaglijker te maken. Bij een chronische ziekte is het belangrijk te kijken naar de lange-termijneffecten ervan, omdat deze de gehele persoon beïnvloeden. Deze benaderingswijze wordt ook wel een ’holistische’ aanpak genoemd.

Gewoonlijk herstelt iemand volledig na een acute of een kortstondige ziekte. Het ziek zijn wordt dan al gauw vergeten. Maar als iemand aan chronische reumatoïde artritis lijdt, ligt de zaak anders. De handicap die door de gewrichtsbeschadiging wordt veroorzaakt, moet worden behandeld en de mate van invaliditeit dient beoordeeld te worden. De patiënt is soms niet in staat te werken – dus kunnen er financiële problemen ontstaan. Een oudere patiënt die alleen woont, heeft hulp nodig met boodschappen en huishoudelijk werk.

De patiënt kan zelfs hulp nodig hebben bij het aankleden. Als een chronische ziekte gepaard gaat met chronische pijn, waardoor de patiënt aan slapeloosheid gaat lijden, moet de omgeving zich realiseren dat dit een stempel op de hele persoonlijkheid drukt.

Het onderscheid tussen acute en chronische ziekten is relatief. Vaak ontwikkelt een acute episode zich naast, of als onderdeel van, een chronische aandoening. Een acute longontsteking zal eerder optreden bij iemand die al chronische bronchitis heeft, en is dan meestal ook ernstiger.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips