Maagband

Als iemand extreem overgewicht heeft en het niet lukt om op andere manieren af te vallen, dan kan een maagband uitkomst bieden. De maagband verkleint de hoeveelheid voedsel die in de maag past. Kort gezegd eet iemand hierdoor weinig en valt hij of zij hierdoor af.

Wat is een maagband?

Een maagband is letterlijk een band voor de maag. De band bestaat uit siliconen materiaal en wordt met een operatie om de maag gebracht. De band wordt niet heel strak om de maag getrokken, maar in de band zit een ballon die na plaatsen wordt opgeblazen. Door de ballon wordt de maag ‘strakgetrokken’. De arts kan bepalen hoe groot hij of zij de ballon maakt, zodat er mede bepaald wordt hoeveel de patiënt kan eten met de maagband om zijn of haar maag.

De maagband wordt niet rondom het midden van de maag strakgetrokken, maar meer aan de bovenkant van de maag. Zo wordt de maag min of meer in twee ongelijke delen verdeeld. Bij de slokdarm een kleiner deel en aan de kant dichterbij de darmen een groter deel. Het voedsel moet eerst voor een deel verteerd worden, voor het dat grotere deel van de maag in kan. Anders komt het niet door de kleinere ‘opening’ tussen de kleinere kant en de grotere kant. Hierdoor heeft de patiënt sneller een vol gevoel, want het voedsel zit langer bovenin de maag, dichtbij de slokdarm.

Voor wie is de maagband?

De maagband plaatsen is geen kleine ingreep. Mede hierom is de maagband alleen bestemd voor mensen met extreem overgewicht, oftewel obesitas, bij wie het niet lukt om zelf af te vallen. Wanneer is iemand zwaar genoeg? Als hij of zij meer weegt dan het dubbele van zijn of haar ideale lichaamsgewicht, met een BMI van minimaal 40. De patiënt heeft al meerdere jaren overgewicht, minimaal 5 jaar, en hij of zij ondervindt hiervan gezondheidsproblemen zoals hart- en gewrichtsproblemen en diabetes. Hij of zij moet geprobeerd hebben om op andere manieren af te vallen, bijvoorbeeld met bewegen en diëten, maar dit lukte niet. Verder dient hij of zij de wil te hebben om zijn of haar totale voedings- en leefpatroon te veranderen.

Voordelen

De behandeling geeft snel resultaat. Ruim 80 procent van de patiënten met een maagband is tevreden. Na een halve week is iemand na de ingreep weer thuis. De maag zelf blijft intact, want er hoeft niet gesneden te worden zoals bij een maagverkleining. De maagband kan tussentijds aangepast worden, door de ballon minder strak te maken waardoor de bovenste maag groter wordt, en de maagband kan eventueel ook geheel verwijderd worden.

Nadelen

Voor het plaatsen van de maagband is een operatie nodig en dat brengt risico’s met zich mee. Er kunnen bijvoorbeeld bloedingen en littekens ontstaan. Als iemand niet langzaam genoeg eet, kan de maagband verschuiven. Als hij of zij niet goed kauwt, kan de maagingang geblokkeerd raken. De patiënt zal met zijn eetgedrag rekening moeten houden met zijn of haar maagband, en kan niet alle voedingsmiddelen nuttigen. Alcohol, dranken met prik, vruchtensappen, rauw vlees en wit brood mogen bijvoorbeeld niet. Verder kan de ballon van de band gaan lekken. Dit is niet schadelijk, maar met een operatie zal de ballon wel vervangen moeten worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips