BMI-Berekenen

BMI Berekenen voor mannen, vrouwen en kinderen

Uw BMI berekening is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij u weergeeft. De BMI berekening wordt gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht.
De BMI berekening kan niet gebruikt worden als betrouwbaar gegeven voor overgewicht. Om vast te stellen als u aan overgewicht leidt zijn meerdere berekeningen nodig zoals de verhouding van uw spierweefsel, botweefsel en vetweefsel. In de algemenen geneeskunde wordt de BMI berekening nog wel gebruikt ondanks dat de uitkomst voor iedereen anders gemeten zou moeten worden. Het geeft u in ieder geval wel een helder beeld bij grotere afwijkingen zoals over en ondergewicht. De standaard BMI berekening is alleen van toepassing bij volwassen mensen.

De BMI index is vernoemd naar Adolphe Quetelet. Deze beste man was wiskunde leraar, maar hij interesseerde zich ook voor diverse cijfers met betrekking tot het menselijk lichaam. Tegenwoordig wordt de BMI index onder andere door de Wereldgezondheidsorganisatie en de overheid gebruikt.

Hoewel de BMI een eenduidig criterium lijkt, wordt de betekenis van deze maat in Nederland in zowel de wetenschappelijke als maatschappelijke overgewicht en ondergewicht arena betwist. Onder epidemiologen, bewegings wetenschappers en partijen als de Obesitas verening wordt de BMI index anders bekeken. Hoewel het overgewicht debat een eenduidige discussie lijkt, komt na een analyse van de wetenschappelijke literatuur en interviews met verschillende partijen in Nederland een heel ander beeld van gebruik en constructie van de BMI naar voren
De BMI komt uit de divergentiestelling, ook al weigeren de meesten dit te geloven, en is oorspronkelijk opgezet om statistieken over groepen mensen te krijgen en niet om overgewicht en of ondergewicht van individuele mensen te bepalen.

BMI berekenen

De exacte waarden van de BMI index om iemand in een categorie in te delen variëren. De index doet namelijk geen uitspraak over het percentage vet in het lichaam van de persoon. Zwaar gespierde mensen (bodybuilders) kunnen dus in verhouding tot hun lengte een hoog gewicht hebben, maar worden over het algemeen niet als obees beschouwd. Het lichaamsgewicht alleen is dus geen goede indicator voor onder- of overgewicht. Er moet worden gecompenseerd voor lichaamsbouw. De BMI corrigeert alleen voor lichaamslengte, maar dat is dan ook verreweg de belangrijkste factor. Met dank aan de wiki pagina over BMI


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Corry de Jong

    Mijn echtgenoot heeft de chronisch ziekte MS (primair progressief). Daarbij is er in 2014 een colon carcinoom verwijderd door een laparoscopische darmoperatie. Hierna gedurende 18 maanden zijn er persisterende intra-abdominale abcessen geconstateerd ( 3 spoedoperaties ) met alle gevolgen van dien qua conditie.

    Wij vrezen nu voor een parastomale hernia. Uw informatie is daarom zeer welkom.

    Wij willen graag weten bij een lengte van 1.96m en gewicht 91 kg. Welke BMI verantwoord zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips