Waarom worden mensen kleiner als ze ouder worden?

Als de leeftijd van onze beenderen toeneemt, worden ze niet alleen poreus en breekbaar, maar verliezen ze ook een deel van de substantie waaruit ze zijn opgebouwd. Het poreus worden van de botten komt bij iedereen voor. We noemen dit osteoporose en op deze manier kunnen we 15 % van ons skelet verliezen. Bij vrouwen begint dit proces omstreeks de overgangsjaren, bij mannen gebeurt dit meestal op iets latere leeftijd. Als het proces eenmaal begonnen is, leveren we jaarlijks 0,5 tot 1 procent van onze lengte in.

Een van d£ gevolgen hiervan kan zijn, dat een wervel breekt of geplet wordt. Hierdoor en door het feit dat de wervels op oudere leeftijd minder gemakkelijk ten opzichte van elkaar bewogen kunnen worden, ontstaan kromme en gebogen ruggen. Als dit zich in ernstige mate voordoet, spreken we van een kyfose of bochel. Wanneer de wervelkolom niet alleen in de lengterichting maar ook zijwaarts gebogen is, hebben we te maken met een kyfoscotiose.

mensen kleiner als ze ouder

Aan het kleiner worden op zich is niet veel te doen. Een goede voeding, die voldoende eiwitten, mineralen en vitamines bevat, kan het proces van de osteoporose misschien iets vertragen.

Het ontstaan van een bochel zal in een aantal gevallen echter wel voorkomen kunnen worden. Doordat de wervelkolom op oudere leeftijd kwetsbaarder is, zal hij een beetje ontzien moeten worden . Dus geen al te zware dingen dragen en deze zeker niet optillen met gebogen rug. Immers, dan riskeert u dat een wervel of tussenwervelschijf van zijn plaats schiet. Belangrijk is ook om vanaf de jeugd al een goede rechte houding aan te nemen en niet aldoor met gekromde rug te lopen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips