Hoe komt het dat ik soms plotseling met één oog veel slechter zie?

Wanneer het gezichtsvermogen plotseling gedurende enkele seconden tot vijf minuten vermindert of zelfs uitvalt, kan dat wijzen op een tijdelijke verstopping van de bloedcirculatie van het netvlies. Het oog ziet er niet rood uit. Zo’n aanval van blindheid kan zich binnen enkele dagen herhalen en gaat vaak gepaard met hoofdpijn. De afsluiting kan komen door een cholesterolkristal of een klein bloedstolsel. Bij mensen boven de zestig jaar kan er ook sprake zijn van een ontsteking van een slaapslaga-der (arteriitis temporalis) die aan de zijkant van het voorhoofd loopt.

Het is zaak om meteen een (oog)arts te raadplegen. Om het probleem van het acuut slecht zien op te lossen, zal de (oog)arts een lijstje van tien vragen met je doorlopen.

Hoe komt het dat ik soms plotseling met één oog veel slechter zie

Hierin zijn vragen opgenomen betreffende de leeftijd, oogdruk, de gezondheid van het netvlies, hoe snel de slechtziendheid optrad, wat het gezichtsvermogen is, hoe de pupilreacties zijn (is de pupil zwart met opvallend licht en rood met terugvallend licht), of je last hebt van hoge bloeddruk of suikerziekte, of je sterk positieve brilleglazen draagt en of de ooglens eerder operatief is verwijderd.

Hoe zou het komen dat de laatste tijd mijn ogen zo snel achteruit gaan?

Dat kan verschillende redenen hebben. De gezichts-scherpte kan achteruit lopen doordat bijvoorbeeld het accommodatievermogen (scherpstellen op voorwerpen dichtbij) van de ooglens langzaam terugloopt door ouderdom.

De oogarts of opticien kan dit gemakkelijk testen. Een andere mogelijkheid is, dat er troebelingen in het hoornvlies, de ooglens of in het glasachtig lichaam optreden. Troebelingen hebben wazig zien tot gevolg. Treedt er uitval op van een deel van het gezichtsveld, dan is er iets ernstigs aan de hand met het netvlies of de oogzenuw. Het advies is in dat geval: ga zo snel mogelijk naar een oogarts voor controle.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips