Wat als uw kind een stuip heeft?

Een stuip is voor ouders een angstaanjagende gebeurtenis. U voelt zich hulpeloos, zeker de eerste keer.

Houd in gedachten dat de overgrote meerderheid van de kinderen zich na een stuip weer prima voelt. De onderstaande richtlijnen kunnen u van dienst zijn als u met een kind met stuipen te maken krijgt.

Koortsstuip

Als een kind met koorts een stuip krijgt, is het belangrijkste om erbij stil te staan dat een koortsstuip meestal vanzelf na een paar minuten ophoudt. Probeer wel de koorts van uw baby geleidelijk aan omlaag te brengen. Doe hem zijn kleren uit en leg een paar lauwe doeken over zijn gezicht en zijn borstkas. Spons hem af met lauw water. Gebruik daarbij geen alcohol. Leg een baby die een stuip heeft ook niet in het badje, dit kan gevaarlijk zijn.

Als hij tijdens een stuip gaat overgeven, leg hem dan op zijn zij of op zijn buik, nooit op zijn rug. Als hij moeite met ademhalen krijgt kunt u het beste zijn onderkaak voorzichtig naar voren trekken door aan iedere kant twee vingers achter de kaakhoek van de onderkaak te plaatsen en een zachte druk uit te oefenen.

Als de koortsstuip voorbij is en uw baby weer helder wordt moet u uw huisarts of een waarnemend arts waarschuwen. Hij zal waarschijnlijk het kind direct willen nakijken.

Stuip zonder koorts

Bij een stuip zonder koorts moet u net zo handelen als bij een koortsstuip, alleen hoeft u zich geen zorgen te maken over het naar beneden krijgen van de temperatuur.

Laat uw kind zoveel mogelijk met rust, maar laat hem vrij uit bewegen. De kans bestaat dat zijn ademhaling even stopt, begin hem dan niet te beademen want de ademhaling begint uit zichzelf weer. Mensen zijn vaak bang dat iemand die een stuip heeft zijn tong afbijt of zich in zijn tong verslikt en dan stikt. Hoewel het wel eens voorkomt dat een kind op zijn tong bijt, bestaat er geen gevaar voor verslikken of voor ernstige verwondingen. Blijf daarom met uw handen of met andere voorwerpen weg van zijn mond.

Als de stuip over is, waarschuwt u uw dokter.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Kan het zijn dat een kind dat stuipen heeft gehad, hier later ook nog problemen mee kan krijgen.bv epileptische aanvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips