Lichaamsbeweging

Tegenwoordig doet een toenemend aantal gezondheidsbewuste vrouwen aan sport tijdens de zwangerschap.

Dat wil niet zeggen dat iemand die zwanger wordt, moet beginnen aan een uitgebreid fitnessprogramma, vooral niet wanneer zij in haar leven nooit verder gekomen is dan een paar diepe kniebuigingen. Wie echter regelmatig aan sport gedaan heeft voor de zwangerschap kan er gewoon mee door gaan, tenzij de huisarts het afraadt. Het is zelfs zo dat veel vroedvrouwen en artsen vrouwen die voordien weinig aan lichaamsbeweging deden, aanraden om met enige eenvoudige oefeningen te beginnen tijdens de zwangerschap.

De voordelen op de lange termijn van regelmatige lichaamsbeweging voor mannen en vrouwen zijn welbekend. Maar welke inwerking heeft lichaamsbeweging van de aanstaande moeder op haar ongeboren kind? Uit onderzoek is gebleken dat dit waarschijnlijk helemaal geen invloed op het kind heeft, positief noch negatief. Maar wel kan het het weerstandsvermogen van de aanstaande moeder verhogen.

Het resultaat van dit verhoogde weerstandsvermogen kan een korter durende en gemakkelijkere bevalling zijn. Sommigen veronderstellen dat dit effect een gevolg is van een verbeterde hart-longfunctie en een groter uithoudingsvermogen. Dit laatste is vooral belangrijk tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling. Vrouwen die regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan hebben, kunnen beter en langere perioden persen zonder oververmoeid te raken.

Hoewel het vooruitzicht op een gemakkelijkere bevalling een reden kan zijn om aan lichaamsbeweging te gaan doen, moet dit niet overdreven worden. Omdat er veel hormonale veranderingen in het lichaam plaatsvinden, is er meer kans op ongelukken. De gewrichten zijn minder stabiel en kwetsbaarder omdat de gewrichtsbanden slapper worden. Bovendien verandert door het dikker worden het zwaartepunt van het lichaam, waardoor het evenwicht gemakkelijk verstoord raakt.

Daarom is sterk voorover buigen en iedere beweging waarbij de gewrichten over strekt worden af te raden, evenals inspannende gymnastische oefeningen of schokkende bewegingen. Pas op voor het gevaar van vallen. Speel geen tennis of soortgelijke spelen. De plotselinge richtings veranderingen hierbij kunnen gewrichtsklachten geven.

Ongeveer vanaf de vierde maand moeten oefeningen in rugligging vermeden worden omdat daarbij de bloedtoevoer naar de foetus belemmerd kan worden. Vermijd inspannende en potentieel gevaarlijke sporten, zoals paardrijden, bergbeklimmen, onderwatersport en waterskiën. Doe vooral niet aan afdalingen bij het alpineskiën tijdens een zwangerschap. Om een marathon te lopen is de zwangerschap geen geschikte periode, hoewel sommige lange-afstand loopsters een marathon volbracht hebben zonder slechte gevolgen voor zichzelf of de baby.

Ondanks bovengenoemde beperkingen zijn er vele sporten en oefeningen geschikt voor zwangeren. Een van de beste vormen van lichaamsbeweging gedurende de zwangerschap is zwemmen. Het is goed voor de bloedsomloop en er is geen risico aan verbonden ten aanzien van de gewrichten omdat het water een soort tegendruk geeft.

U kunt een cursus zwangerschapsgymnastiek of ’low-impact’ aerobics volgen. Joggen en fietsen zijn ook goede vormen van lichaamsbeweging, mits u hier al voor de zwangerschap aan deed. Doe het wat rustiger aan wanneer het sporten vermoeiender is dan gewoonlijk. Wandelen wordt dikwijls aanbevolen; het is meestal de eerste vorm van lichaamsbeweging die aan een zwangere vrouw die voordien niet aan sport deed, wordt aangeraden als zij ergens aan beginnen wil.

Het doet er niet toe voor welke soort sport u kiest, maar overleg bij twijfel altijd eerst met de huisarts of vroedvrouw voordat u eraan begint. De meeste zwangeren kunnen zonder enig bezwaar iets aan sport doen, maar voor sommigen die medische problemen hebben, zoals te hoge bloeddruk, kan het gevaarlijk zijn.

Ga nooit door met oefenen totdat u uitgeput raakt. Drink veel om uitdroging tijdens de training te voorkomen. Stel het joggen of wandelen een dagje uit wanneer het buiten erg warm en vochtig is totdat het weer wat koeler is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips