Problemen met kunstgebit

Klachten en verschijnselen bij problemen met kunstgebit:
Het ondergebit zit altijd los.
Pijn in de mond als u het gebit in hebt.
Ontstoken tandvlees.
Pijnlijke plekken, waar het gebit drukt.

Omdat een kunstgebit eigenlijk niet in de mond thuishoort, is de kans groot dat u er problemen mee krijgt. Een ondergebit kan slecht passen, er kunnen pijnlijke plekken ontstaan of het tandvlees kan ontstoken raken. Het ondergebit blijft gewoonlijk niet uit zichzelf op zijn plaats zitten. Het welslagen van het gebruik van het ondergebit hangt af van de vaardigheid waarmee u het ondergebit met behulp van de spieren uit de omgeving op zijn plaats kan houden.

Veel mensen hebben last van een slecht passend ondergebit. Het natuurlijke gebit wordt gesteund door een speciaal soort bot in de onder- en bovenkaak. Als tanden en kiezen verloren gaan, begint dit ondersteunende bot te slinken. Dit slinken kan nog versneld worden door het ouder worden en door het dragen van een slecht passend kunstgebit.

Een los zittend kunstgebit kan het gevolg zijn van deze verschijnselen. Een los zittend kunstgebit kan pijn doen bij het kauwen en kan van zijn plaats raken bij praten of lachen.

De veranderingen in het bot maken het de tandarts moeilijk een goed passend gebit te maken, tenzij iets kan worden gedaan om de fundering van het gebit te verbeteren.

Gedeeltelijke prothesen drukken niet alleen op de richels maar ook op de natuurlijke tanden en kiezen naast de prothese. Gedeeltelijke prothesen kunnen voedselresten vasthouden, vooral als ze niet perfect passen. Goede mondhygiëne is belangrijk omdat voedselresten bijdragen aan plaquevorming, de vorming van tandsteen, parodontose en tandbederf.

Diagnose bij problemen met kunstgebit.

Als een kunstgebit na de eerste paar minuten nadat u het ingedaan hebt nog steeds niet lekker zit, als het pijn doet bij het kauwen, als het tandvlees rood en gezwollen is, als er witte pijnlijke plekken ontstaan, moet u naar de tandarts gaan voor een onderzoek. De tandarts zal speciaal letten op de toestand van de kaak, het kunstgebit en het tandvlees.

Behandeling bij problemen met kunstgebit.

Soms is de tandarts in staat om uw kunstgebit bij te werken en de druk op het tandvlees te verlichten. Als het nodig is zal hij een nieuw kunstgebit maken dat beter is afgestemd op de huidige vorm van uw kaak en tandvlees. Als het tandvlees door een schimmelinfectie rood en gezwollen is, kan de tandarts daarvoor een geneesmiddel voorschrijven.

Als de kaak geslonken is en het moeilijk is om een goed passend kunstgebit te maken, zijn er verschillende operatieve ingrepen mogelijk om een betere ondergrond voor een nieuw kunstgebit te maken.

Bij deze technieken wordt het zachte tandvlees of het bot opgehoogd. Soms wordt een metalen ondersteuning in het bot geplaatst.

Meer info over Kunstgebit


Relevante artikelen
34 reacties
 1. Ik heb sinds 3 weken “n kunstgebit zowel boven als onder, maar ik ondervind er alleen maar ellende van,moet steeds met kleefpasta werken anders valt beide gebitten uit mijn mond. ook mijn kauw vermogen is minder dan voor heen met mijn eigen tanden is dit normaal, en waar ik ook tegen aan loop is kan ik ooit wennen aan mijn gebit maak me er grote zorgen om. wie kan mij overtuigen dat dit probleem voor eens en voor altijd weg is, heb er nu zoveel moeite mee, ook om het feit dat ik niet goed kan eten, vlees ,salade dat gaat niet meer brood met de korstjes eraf gaat

  1. het beste wat je kunt doen om te overwegen om inplantaten te nemen.
   in de onderkaak. dan zit het niet meer los en kun je alles eten. behalve harde noten. die moet je fijn malen zoals amandelen. die kunnen je inplantaten doen breken in je mond.

 2. Beste Anja,

  Als ik u was, zou ik het nog even een week of 2 aankijken om uw mond nog even aan het nieuwe kunstgebit te laten wennen. Het is begrijpelijk dat het onprettig zit en dat het kauwen minder goed gaat ten opzichte van uw eigen natuurlijke gebit. Mocht het zo zijn dat de klachten blijven bestaan, dan zou ik u adviseren om een afspraak bij uw tandarts te maken om deze problemen te bespreken en te overleggen wat hij/zij voor adviezen voor uw heeft.

  Met vriendelijke groet,
  Wesley

 3. Beste Anja
  Zoek een goede tandtechniker op. Dit soort problemen is niks voor een tandarts. Die houden je in de praktijk voor de centen. De Graaf in bleyerheide gemeente Kerkrade is een echte aanrader. Grtz. Ed.

  1. Jacquelina Scheffer

   Daar ben ik het 100% mee eens.
   Ik heb al vaker aangegeven dat ik last heb van mijn ondergebit(tandenknarsen enz.) Daar komt nog bij dat mijn kraakbeen ontzettend is geslonken en er enorme rimpels zijn ontstaan,Denk je ;wat heeft dit net het probleem te maken;;”nou’xsinds ik al 3x een ondergebit heb aan laten passen Word het probleem alleen maar erger,
   Tandarts zegt gewoon dezelfde shit.
   U moet opnieuw passen.
   Wesley.
   Inderdaad.
   Het is zijn boterham.

 4. Sinds vorig jaar heb ik een frameprothese (onder).
  Na enige tijd voelde ik plotseling pijn onder mijn tong.
  Bij controle bleek dat er een haakje van de prothese was afgebroken en daardoor mijn onderkant van de tong had verwond. Hiervoor heb ik contact opgenomen met de tandarts en hem de vraag gesteld hoe veilig deze prothese is. Zijn antwoord was dat er nooit dergelijke problemen zijn geweest met frameprotheses. Het advies om een nieuw haakje te laten solderen leek mij geen goede oplossing en heb dat in overweging genomen.
  Sinds februari heb ik nu ook een frameprothese boven. Bij controle blijkt dat er van de nieuwe prothese een haakje is afgebroken en van de onder prothese missen er vier haakjes.Ik kom tot de conclusie dat deze protheses ondeugdelijk zijn en onveilig.
  IK heb nu de grote angst dat ik ongemerkt deze haakjes met voedsel heb doorgeslikt. Ik moet er niet aan denken wat de gevolgen kan zijn als deze zich in de maagwand of darm blijven hechten. Ik zal de tandarts hier over benaderen.
  Wat kan u mij verder adviseren.

  Bij voorbaat dank.

  A.Schol

 5. Beste,

  Waarschijnlijk zal het allemaal erg meevallen en zult u er niks van merken of heeft u ze al mogelijk met de ontlasting geloosd, als u ze al uberhaupt doorgeslikt hebt. Mocht u klachten van ondrageijke krampen of heftige buikpijn hebben dan kunt u het beste de huisarts consulteren en dit verhaal vertellen. Die kan u dan evt doorverwijzen.

  Groet,
  Wesley

  1. Geachte heer of mevrouw Wesley,
   Hartelijk dank voor uw reactie.

   Ik had van u een opinie verwacht betreft het materiaal
   en aan welke criteria ten aanzien van veiligheid een frameprothese moet voldoen.

   Uw antwoord had ik zelf kunnen bedenken.

 6. ik krijg er opgezollen klieren van,wat kan ik doen?das een diike bobbel ervan

 7. y
  s erop of is het een ontsteking?

 8. Beste Miriam,

  Dit is waarschijnlijk tgv irritatie van het materiaal. Mochten de klachten aanhouden, dan kunt u het beste terug naar uw tandarts om mogelijk een aanpassing aan het kunstgebit te laten doen.

  Mvg,
  Wesley

 9. Ik heb sinds 11maanden een boven- en ondergebit. Ik kan zelfs met kleefpasta het ondergebit niet op zijn plaats houden. Bovengebit blijft met kleefpasta zitten zolang ik maar niets eet. Sinds ik mijn gebit heb heb ik vaak last van de zijkant van mijn tong en boven op mijn tong. Als ik mijn bovengebit indoe ’s morgens voelt het net of hij te bol is. Wat kan ik zelf doen voor dat ik een hoop onkosten maak bij de tandarts?

  Mvg. Nina

  1. Als het gebit niet goed zit, moet dit toch aangepast worden en zult u naar de tandarts moeten gaan. De last van uw tong is waarschijnlijk tgv de gebitsprothese in uw mond.

 10. Ik heb sinds 2 weken boven en onder prothese. Boven weinig klachten op wat drukpunten na .onder een grote hel.

  Veel pijn op lings en rechts (steekt bot uit tandarts kan t niet weg halen zit vast)
  Gebid is te groot scheef sluit alleen rechts aan zij en voor steken uit onderbeet als een buldog
  tandarts is er niet blij mee heb m al 6 keer aangepast inmiddels maar schieten niks op ermee.

  Kan/mag ik een nieuwe onderkant eisen als de problemen aanhouden. Is nu alleen met kleefpasta te doen en dan nog scheve bek ziet er niet uit word er verdrietig van
  eten gaat minimaal maar is nog vers moet nog wennen praten idem

  Kom nu bijna om de dag terug bij de tandarts en er valt niet veel meer te slijpen

  Tips zijn welkom

  Ps ik heb gehapt met me eigen gebid nog in stand.
  had 3 voortanden me hele leven al en ze hebben er een 4 de ingepland.

  Waar ging t fout

  Mvg sam

  1. beste Sam zelf bij slijpen is de beste manier!! zelf voel je precies de plek van druk en de zweren. als je dit nauwkeurig doet , bespaar je de hopeloze tochten naar je tandarts waarvan het merendeel op geld uit is
   en helemaal niet met je pijn begaan is!
   In de gereedschapwinkels kun je kleine slijpfreesjes met div modellen steentjes kopen die ideaal voor dit werk zijn. (de tandarts doet dit ook zo)
   ook grof en fijn schuurpapier zijn goede hulpmiddelen.
   Sucses

   1. Zelf gaan slijpen!?
    Dat is toch geen advies????

 11. Ik zou een andere tandarts opzoeken en vragen wat die ervan vindt, een zgn. Second opinion

 12. ik heb sinds 1 week een nieuw gebit maar het onderste krijg ik er niet uit de tandarts heeft het geprobeerd maar het deed zo zeer dat ik haar in de vinger beet vrijdag gaan we het weer proberen ik zie er tegen op want ik heb een tandarts fobie mijn tanden zijn onder narcose verwijderd

  1. Hallo,

   Ik heb afgelopen donderdag mijn complete gebit onder gehele narcose laten verwijderen.En ik kreeg zondag mijn ondergebit er niet uit,ben gisteren heen geweest.En het deed idd onwijs zeer,blij dat ik het gedaan heb,het voelt nu beter maar nog niet zoals het hoort.Ik moet ook niks van de tandarts hebben maar zou toch gaan als ik jou was!Waarschijnlijk is de kaak erg opgezet en is het bloed en wondvocht gaan stollen.Heel veel suc6!Ik zag net dat het waarschijnlijk al gebeurd was want dit bericht is al van 20 okt 😉

 13. Hallo. Ik heb sinds gisteren een bovengebit en nou heb ik hem er net heel even uitgehaald om schoon te maken naar het eten. Alleen krijg ik hem er nu niet meer in. Hoe moet ik hem weet terug plaatsen

 14. Urgente vraag: Ik stel deze vraag hier maar eens omdat ik er zelf niet meer uit kom.

  mijn man heeft al ruim 3 jaar problemen met zijn volledige prothese (tandeloze kaak). sinds ruim 2 jaar hierdoor chronische maagklachten, omdat hij de bovenprotehese niet langer dan een uur of 2 kan inhouden (op een goede dag), en daarna een sterke kokhalsreflex krijgt en als hij de protese niet op tijd uit doet ook moet overgeven. Gevolg: chronische maagklachten (lees: acute maagpijn, op dat moment geen energie en daardoor de rest vd dag platliggen, rennie e.d. helpt niks). Verzekering heeft implantaten bovenkaak afgewezen omdat de kaak niet is geslonken (maar ja dat is het probleem ook niet).

  Heeft iemand dit ook meegemaakt? ernstige maagklachten door een bovenprothese? we zijn al 3 protheses en tandartsen verder, en ze kunnen niks meer voor hem doen zeggen ze. Hij zit nu dus thuis, zonder werk (of uitkering, dus het interesseert geen een instantie verder) en kan in het dagelijks leven niet functioneren.

  Centrum bijzondere tandheelkunde heeft n wachtlijst van ruim 4 maanden, daar waren we geweest voor de aanvraag goedkeuring boven implantaten, maar daar werd niks met zijn klachten gedaan alleen de kaakbotten gemeten. Niet geslonken = geen vergoeding. einde verhaal. Ze suggereerden toen om ‘Kokhals therapie’ te gaan volgen (moet je je voorstellen: iemand met chronische klachten en dan laten kokhalzen…). Nu staat hij dus toch maar op de wachtlijst want er is blijkbaar geen alternatief meer.

  Wij zijn ten einde raad, en voor mijn man thuis helemaal weg kwijnt hoop ik dat iemand die dit leest dit probleem herkent en advies heeft wat er nog mogelijk is. Een lening afsluiten voor een bovenprothese (waarvan het ookn iet 100% zeker is of dat de oplossing is) is helaas geen optie.

  Ik hoop dat deze site gelezen wordt en dat iemand een nuttige tip heeft.

  L. Goossens

  1. Ik krijg binnenkort mijn 3e bovemprothese binnen een jaar tijd
   Op dit moment draag ik mijn eerste prothese waar ik de gehemelteplaat uit heb laten halen. Ik moet hem nu wel plakken ,maar geen last meer van kokhalzen
   Als mijn volgende prothese ook niet zonder pijn is en mijn tandarts wil geen implantaten aanvragen ,ga ik op zoek naar goedkope implantaten ,een deel krijg ik altijd vergoed volgens mijn zorgverzekering

 15. Hallo wie kan me helpen of raad geven sinds begin april 2017 zijn me laatste 6 voortanden in onderkant getrokken kiezen waren er al jaren uit ben nu inmiddels in 6 weken tijd aan me 2 de prothese bezig maar zoveel pijn met eten en als ik hem gewoon in heb tandthenieker zacht laagje erin gemaakt help voor 1 dag nu weer het zelfde het is ondraagelijk en onmenselijk om in 2017 nog met pijn te lopen ik huil er elke dag om had ik me tanden maar gehouden had ik ook veel pijn maar nu nog meer wie weet raadt voor me en kan me hier mee helpen of advies geven ik ben bang dat het nooit meer goedkomt
  Een verdrietige vrouw van 60 jaar

  1. Daar ben ik nu ook bij het centrum voor bijzondere tand heel kunde .
   Kokhals training gehad.ben er mee gestopt .
   reistabletten gebruik ik voor de misselijkheid .
   Ik heb sinds twee weken een nieuwe prothese boven .
   Nog lang niet goed.Mijn kaak was wel geslonken.
   Ik heb op het internet gelezen ,dat je er geen watten onder mag doen want dan gaat je kaak slinken.
   Ik stond ook op de wachtlijst ,ik heb iedere dag gebeld tot ik een week later al kon komen.

 16. Hallo ik heb sinds 4 dagen een boven gebit geen pijn of iets dergelijks eten tja haat nie zoals ik wil maar probeer elke dag wat meer alleen zijkante van me tong irriteren me

 17. Hallo,
  Gisteren een partitieel gebitje onder gekregen en het past niet. Veels te groot, veel voedsel eronder en het schuift alle kanten op. Ipv drie snijtanden en hoektand hebben ze vier snijtanden gemaakt met hoektandje. Kleiner als de originele en naar binnen laten vallen ipv naar buiten nu ligt mijn tong op de ondertanden. En afbijten kan niet. Had ik maar etcetc. Moet ik dit of allerlei broddelwerk accepteren of gewoon redelijk een nieuwe vragen en dit gebitje als noodprothese zien?
  Dikke dank voor advies
  Jozee

 18. Hoi Allemaal,

  Ik ben Jack eb ontiegelijk bang voor de tandarts, ja zelfs voor een ANGSTtandarts in Rotterdam (CBT).

  Na 12 jaar zeuren en bidden en smeken hebben ze dan uiteindelijk alles laten trekken onder narcose bij Dr.Roos in het IJssellandziekend ziekenhuis.

  Ben een paar dagen opgenomen geweest (5) maar grandioos behandeld..

  Mijn noodgebit heb ik in en morgen moet ik het bij de CBT laten zien op evebtuele drukplekken.

  Ik ben 58 jaar en alles moets eruit omdat ik ontieglijk veel medicamenten slikt die zorgen dat mijn tanden en kiezen afbraken bij de vleet.

  Moraal van mijn verhaal: CBTdie gespecialiseerd is voor angstpatienten krijg van mij een onvoldoende moets bij hun 2 jaar p[ wachtlijst om totale extractie in Maasstadziekenhuis, en zelf er achter aan gegaan in IJsselland binnen 2 maanden.

  Eeen dikke 10 voor Dr.Roos en IJsselland Ziekenhuis

 19. Even een update van wat er gebeurt is.

  Ben nu 3 weken verder en het CBT Rijnmond heeft tijdens drukplaatsen bekijken een grove fout gemaakt volgens de kaakchirurg van het IJssellandziekenhuis.

  Ze hebben bij het CBT staan de tdrukken op het gebit zodat mijn onder en bovenkaak beschadigd is en ik momenteel 6 tot 8 weken wederom zonder gebit moet lopen en vloeibaar voeding moet eten.

  Schande dat dit kan gebeuren bij een angsttandarts.

 20. Hoe is het verlopen met je partieel gebitje. Ik heb er ook eentje sinds 22 februari. Wat een hel! Er kruipt heel veel eten onder. Lekker tafelen kan niet meer en ik heb er ondraaglijk veel mondbrand van. Een ware nachtmerrie. Heb spijt dat ik mijn onderste snijtanden heb laten trekken. Er was niets aan maar had een klein gezwelletje ten gevolge van een slechte beet. Had ik maar etc….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips