Bloed uit anus

Bloedverlies uit de anus kan een symptoom van kanker zijn, maar veel vaker is het het gevolg van een afwijking in de darm dat niet levensbedreigend is en dat goed reageert op behandeling. De oorzaken van bloedverlies in het onderste deel van het maagdarmkanaal worden hieronder in willekeurige volgorde opgesomd:

*Proctitis: een ontsteking van het slijmvlies (de binnenbekleding) van de endeldarm. Deze kan veroorzaakt worden door een infectie, door bestraling of door een chronische ontsteking (de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). Soms blijft de oorzaak onbekend. (ischemie). Bij een infectie met een bacterie wordt soms een antibioticum voorgeschreven.

*Dikke darm- of endeldarmpoliepen: bloedverlies uit de anus kan het eerste symptoom van een poliep in de endeldarm of de dikke darm zijn, of zelfs van kanker.

*Aambeien: uitgezette aderen (spataderen) in het slijmvlies van de anus.

*Anusfissuur: een scheurtje in de anus.

*Anusfistel: een abnormaal buisvormig kanaaltje dat zich vormt tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus.

*Rectumprolaps: een deel van de endeldarm (rectum) zakt uit door de anus. Dit kan ontstaan bij mensen die altijd erg moeten persen om hun ontlasting kwijt te raken. Naarmate men ouder wordt, worden de spieren van de endeldarm zwakker, waardoor een prolaps een blijvend probleem kan worden. Dit probleem kan vaak operatief verholpen worden.

*Diverticulose: bij deze aandoening zijn er kleine uitstulpingen (divertikels) in de wand van de dikke darm. Een enkele keer veroorzaken ze bloedverlies, soms zonder andere verschijnselen. Als het bloeden niet spontaan stopt, wat meestal wel het geval is, moet er operatief ingegrepen worden.

Na het eten van rode bieten rood kan de ontlasting rood kleuren waardoor men soms ten onrechte denkt dat er sprake is van bloedverlies. Ga echter niet zelf “dokteren”. Bloedverlies uit de anus vereist altijd onderzoek door de dokter om de oorzaak te achterhalen en vooral om kanker uit te sluiten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips