Wondinfecties

Na een verwonding of een operatieve ingreep waarbij de huid wordt geopend, kunnen zich verschillende infecties voordoen. Hiertoe behoort onder andere de zogenaamde cellulitis (een ontsteking van het onderhuids bindweefsel). Andere mogelijkheden, die kunnen leiden tot een versterf van weefsel (gangreen), worden hieronder besproken.

Necrotiserende onderhuidse infecties

Dit is een ernstige infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën die via de wond zijn binnengedrongen. De eerste verschijnselen bestaan uit zwelling, verkleuring en versterf van het omgevende weefsel. De huid rondom de wond wordt rood, ontstoken en gevoelig. Wanneer de infectie verergert, gaat de verkleuring verder en ontstaat er tenslotte gangreen.

Dit soort infecties wordt meestal veroorzaakt door aërobe bacteriën (deze hebben zuurstof nodig om in leven te blijven) of door anaërobe bacteriën (deze kunnen juist niet tegen de aanwezigheid van zuurstof). Om deze infecties te bestrijden moeten antibiotica worden gegeven. Voor het kiezen van het juiste antibioticum zal eerst een kweek moeten worden gemaakt uit de etter van de wond voor identificatie van de bacterie en het bepalen van de gevoeligheid voor de diverse antibiotica. De wond moet daarna zorgvuldig worden geopend en het geïnfecteerde materiaal moet worden verwijderd. Een operatie is niet altijd voldoende om al het dode weefsel te verwijderen en er is vaak een tweede ingreep noodzakelijk. Bij een infectie van een arm of been kan dit eventueel leiden tot amputatie.

Gasgangreen

Gangreen betekent versterf van weefsel. Gasgangreen is het gevolg van een infectie door een bepaald soort bacterie, meestal de Clostridium. Deze infectie veroorzaakt plotselinge pijn en zwelling rondom de wond, een matige temperatuurverhoging, een verlaging van de bloeddruk en een versnelling van de hartslag. De huid om de wond wordt bleek tengevolge van vocht dat zich eronder ophoopt. Enige tijd later vloeit uit de wond een waterige, stinkende, roodbruine vloeistof. De kleur van het weefsel verandert van bleek naar donker en de verkleuring neemt toe naarmate de infectie erger wordt. Onbehandeld gaat deze aandoening over in bewustzijnsvermindering, delirium, coma en tenslotte de dood.

De behandeling bestaat uit het intraveneus (in een ader) toedienen van penicilline. Operatieve verwijdering van het geïnfecteerde weefsel is van het grootste belang. Gewoonlijk wordt ook het aangrenzende weefsel verwijderd.

Huidabces

Dit is een met etter gevulde holte onder de huid, die veroorzaakt is door een bacterie en die meestal ontstaat vanuit een kleine wond. Soms zijn de lymfklieren in het gebied opgezet en bestaat er koorts.

De behandeling bestaat uit het openen van het abces, een grondige reiniging van de wond en het uitspoelen van de wond met een zoutoplossing. De wond wordt daarna gedurende 24 tot 48 uur omwikkeld met steriel gaas, zodat etter en afscheidingsproducten kunnen worden geabsorbeerd. De toepassing van warmte en, indien mogelijk, het hoog leggen van het aangedane gebied, kunnen de klachten van de ontsteking verminderen.

Antibiotica, hetzij intramusculair toegediend (via de spieren), hetzij intraveneus (via een ader), geven meestal zeer gunstige resultaten bij deze infecties.

Dierenbeten

Bijtwonden door katten en honden vormen het grootste deel van alle bijtwonden die op een eerstehulpafdeling van een ziekenhuis worden behandeld. Mensen die gebeten zijn door een kat, hebben de grootste kans op een bacteriële infectie. Wanneer u bent gebeten door een kat of een hond en geen tetanusinjectie hebt gehad gedurende de afgelopen drie jaar, dan komt u in aanmerking voor een herhalingsinjectie.

In alle gevallen is het van groot belang dat de wond direct wordt behandeld. Dit houdt in dat de wond geopend wordt, gereinigd en dat geïnfecteerd weefsel verwijderd wordt (het zogenaamde wondtoilet). Gewoonlijk worden ook antibiotica gegeven. Het lichaamsdeel moet volledig rust krijgen en zo mogelijk hoog worden gelegd.

Relevante artikelen
1 reacties
  1. Drie weken geleden werd ik gebeten door een hond; nog steeds is er een cirkel met een doorsnee van zo’n 7 centimeter erg verhard; op die plek voelt het ook nog steeds aan als beurs/blauw. De wond (4 centimeter) is niet gehecht geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips