Nagels (ungues)

Nagels bestaan uit een speciaal gevormde hoornlaag van een bepaald gedeelte van de huid. Bij volwassenen zijn nagels gebogen hoornplaten, die de vingertoppen en de tenen aan de voorzijde bedekken. De nagel ligt met de nagelwortel, het achterste deel van de hoornplaat, in een huidplooi, het nagelbed. De nagels groeien voortdurend vanuit de nagelwortel. In de regel ongeveer 0,1 mm per dag. De groei hangt van een groot aantal verschillende factoren af.

nagels

nagels

Vingernagels en teennagels behoren evenals haren tot de zogenaamde huidaanhangsels. Het zijn vlakke hoornen plaatjes, die uit epitheelcellen opgebouwd zijn.

De nagels groeien in rechte richting uit het nagelbed. Het uiterlijk van de nagels geeft soms uitsluitsel over de gezondheidstoestand van het lichaam. Ziekelijke afwijkingen: uit een ernstig gekwetst nagelbed zal nooit meer een normale nagel te voorschijn komen. Is de kwetsuur van lichte aard, dan raakt de nagel alleen misvormd. Onder een gewonde nagel verschijnen gewoonlijk blauwrode of blauwzwarte vlekken, vaak laat deze nagel ten slotte los. Het duurt ongeveer 6 maanden, aleer de nieuwe nagel volgroeid is. Soms kan een nagel na roodvonk, tyfus, een ernstige dermatitis (huidontsteking) of ten gevolge van een abces onder de nagel afvallen. Sommige mensen worden met afwijkende nagels geboren, die nooit een normale vorm krijgen. Lepelvormige nagels, die een verzonken midden en opstaande randen hebben, kunnen duiden op een anemie.

Wordt de anemie succesvol behandeld, dan krijgen de nagels hun normale vorm terug. Wordt de huid droog, dan worden vaak ook de nagels bros. Door heetwaterbaden worden ze week. Vervorming is mogelijk indien ze lange tijd aan bepaalde chemicaliën blootgesteld worden. Schubziekte (psoriasis) kan allerlei soorten nagelafwijkingen veroorzaken. De nagels kunnen zowel door bacteriën geïnfecteerd raken als door schimmels aangetast worden, die moeilijk te bestrijden zijn. Nagelpolitoer of nagellak beschadigen zelden de nagels. Het middel waarmee de nagellak weer verwijderd wordt, maakt de nagels daarentegen bros. De nagel van de grote teen neigt er toe naar binnen te groeien, een ingegroeide teennagel kan hiervan het gevolg zijn.

Dat is in de meeste gevallen het gevolg van te nauwe schoenen of het te kort afknippen van de nagels in de hoeken. De aandoening gaat veelal gepaard met een plaatselijke ontsteking. De teen voelt in zo’n geval pijnlijk aan, is gezwollen en rood van kleur. Geneeskundige behandeling, via een chirurgische ingreep, is vaak onafwendbaar. Eventueel kan men trachten de aandoening eerst zelf te behandelen. De druk die door de hoeken van de nagel op de daaronder gelegen huid uitgeoefend wordt, kan door steriele gaasjes, die herhaaldelijk tussen nagel en huid aangebracht moeten worden, worden verzacht. Wanneer de nagel dik en gewelfd is, kan men proberen de massa door te vijlen zover te verminderen dat hij elastisch wordt en bij druk van de schoen van bovenaf meegeeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips