Otosclerose
Otosclerose is het gevolg van abnormale groei van het sponsachtige botweefsel op de grens van middenoor en binnenoor, waardoor geleidelijk aan gehoorverlies ontstaat. Het botweefsel groeit over een van de gehoorbeentjes, de stijgbeugel (stapes), heen, zodat dit niet meer kan bewegen met doofheid als gevolg. De gehoorbeentjes geleiden de geluidsgolven naar het binnenoor; dit noemt men danook slechthorendheid door geleidingsverlies.
Soms groeit het botweefsel zelfs het binnenoor in, waardoor de gehoorzenuwen beschadigd raken en slechthorendheid door perspectief verlies ontstaat, die veel minder goed te behandelen is. Otosclerose kan in een oor voorkomen, maar treft meestal beide oren, gelijktijdig of na elkaar. In het algemeen wordt de slechthorendheid geleidelijk aan steeds erger binnen een periode van 10 tot 15 jaar en eindigt met volledige doofheid.
Het gehoorvermogen kan echter gedeeltelijk of geheel worden hersteld met stapedectomie, een operatie waarbij de stijgbeugel wordt vervangen door een kunststof zuigertje of weer beweeglijk wordt gemaakt door botweefsel te verwijderen. Otosclerose komt vrij veel voor, meestal bij mensen tussen 15 en 30 jaar, met name bij blanken en tweemaal zo vaak bij vrouwen als bij mannen.
Symptomen:
• Geleidelijk en voortschrijdend gehoorverlies.
• Rinkelen of suizen in de oren (tinnitus).
• Duizeligheid.
• Neiging om zacht te praten.
• Verbeterd gehoor voor gesproken woord in omgeving met achtergrond geluid. In de meeste gevallen van gehoorverlies is het tegenovergestelde waar; ook bij ouderdomsslechthorendheid.
Oorzaken
Otosclerose is een erfelijke ziekte; bij de meeste patiënten komt slechthorendheid in de familie voor.
behandeling
Stapedectomie is de enige methode om otosclerose te verhelpen of minstens het verloop te stoppen. De ingreep is vaak erg succesvol en in de meeste gevallen wordt het gehoor belangrijk beter. Aangezien er een klein risico bestaat dat de operatie resulteert in totale doofheid van het geopereerde oor, wordt stapedectomie altijd in een oor tegelijk gedaan.
Gehoortoestellen kunnen een goed alternatief zijn als de operatieve ingreep niet mogelijk is. Ook kunnen ze dienen om het gehoor te verbeteren na de operatie. Ga naar een KNO arts als u last krijgt van slechthorendheid. Ga naar de dokter met verschijnselen die wijze op ontsteking (pijn, duizeligheid, koorts) na een stapedectomie
Ik heb de aandoening Otoclerose aan beide oren. Op 19 en 21 jarige leeftijd ben ik geopereerd. Nu is er opnieuw verkalking aan beide oren en deze zit ook in het slakkenhuis. Ik ben van 1958 (60j). Is er nog hoop voor een beter gehoor. Mijn hoorapparaten voldoen niet genoeg aan geluid. Graag een eerlijk antwoordt. Groetjes