Gehoorbeentjes

De gehoorbeentjes (incus, malleus en stapes) zijn de beentjes in het middenoor. De Latijnse naam beschrijft hun vorm. De incus heeft de vorm van een aambeeld. De malleus lijkt op een hamer en de stapes op een stijgbeugel. Het zijn de kleinste beentjes in het menselijk lichaam. De drie beentjes zijn scharnierend met elkaar verbonden en dienen als mechanische hefbomen om de trillingen van het trommelvlies door te geven aan het flexibele membraan voor het ovaal venster.

gehoorbeentjes

Als het trommelvlies door geluidsgolven in trilling wordt gebracht, worden deze trillingen op de malleus (hamer) overgebracht, die de trillingen doorgeeft aan de incus (aambeeld). Vervolgens worden de trillingen doorgegeven aan de stapes (stijgbeugel), die met het membraan van het ovaal venster vergroeid is. Daar wordt het geluid doorgegeven naar het binnenoor. Door de werking van de gehoorbeentjes in het middenoor wordt het geluid met 5 decibel versterkt voordat het doorgegeven wordt aan het ovaal venster.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips