Trillend ooglid

Iedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Dit kan een paar minuten duren, maar ook een aantal dagen aanhouden. Een trillend ooglid kan gelukkig geen kwaad, maar is wel heel irritant. Hoe ontstaat een trillend ooglid? En hoe kom je er snel vanaf?

Een trillend ooglid is eenvoudig te herkennen aan de herhaalde spiertrekkingen bij je oog. Het geeft een irritant gevoel, maar het is niet pijnlijk.

trillend ooglid

Hoe ontstaat een trillend ooglid?

Een trillend ooglid ontstaat door een overactieve hersenzenuw (nervus facialis) die de gelaatsspieren bedient, zoals je oogleden, mond en wangen. De zenuw zorgt ervoor dat de oogspieren worden aangezet en zich te snel aan- en ontspannen. Hierdoor gaat je ooglid dus trillen. Aangezien deze hersenzenuw ook je andere gelaatsspieren bedient, kan het zijn dat je mond en wang ook meetrillen.

Wat is de oorzaak van een trillend ooglid?

Meestal duurt het trillen maar een paar minuten en gaat het weer over. Echter, sommige mensen hebben een aantal dagen achter elkaar last van een trillend ooglid. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Vermoeidheid en stress
  • Vermoeidheid van de ogen
  • Te veel inspanning voor je ogen
  • Cafeïne
  • Alcohol
  • Droge ogen
  • Magnesium- of vitaminetekort
  • Allergie
  • Bijwerking van een medicijn
  • Een chronische aandoening

Vermoeidheid en stress

Vermoeidheid en stress zijn de belangrijkste redenen dat je hersenzenuw op hol slaat, waardoor je dus last krijgt van een trillend ooglid. Je oogleden zijn zeer gevoelig en iets kleins kan ze al uit balans brengen. Vermoeidheid of stress kan een boosdoener zijn. Als je te weinig slaapt, zijn je ogen vermoeider waardoor de kans op een trillend ooglid groter is. Je lost dit probleem eenvoudig op door vroeger te gaan slapen.

Vermoeidheid van de ogen

Vermoeidheid van de ogen kan een andere reden zijn. Het staren naar een beeldscherm kan de oorzaak zijn van deze vermoeidheid. Continu naar een scherm kijken, is zeer vermoeiend voor je ogen. Als je voor je werk de hele dag naar een beeldscherm staart, is het dan ook belangrijk dat je ogen genoeg rust krijgen. Neem na een paar uur een korte pauze of doe iets actiefs na je werk. Ga lekker naar buiten, bezoek de sportschool of maak een lange wandeling. Zo geef je je ogen niet alleen meer rust, maar ben je ook nog eens gezond bezig.

Te veel inspanning voor je ogen

Het kan ook zijn dat je ogen vermoeid raken, omdat je eigenlijk een bril nodig hebt. Of dat je huidige bril verandert moet worden. Als je minder goed ziet, moeten je ogen veel harder werken en span je ze te veel in. Hierdoor zijn ze dus sneller vermoeid. Dit kan weer leiden tot een trillend ooglid.

Cafeïne en alcohol

Drink je veel koffie? Dan kan cafeïne een reden zijn dat je oog nu flink aan het trillen is. Wanneer je koffie drinkt, geef je je lichaam een energieboost. Je hartslag gaat omhoog, je stofwisseling versnelt en je activeert bepaalde spieren, zoals je ooglidspieren. Als je vaak last hebt van een trillend ooglid, ga dan eens na of je net koffie of een andere cafeïnehoudende drank hebt gedronken.

Alcohol

Heb je dit weekend te diep in het glaasje gekeken en heb je nu last van een trillend ooglid? Dan kan alcohol de oorzaak zijn. Als je drinkt, ontspannen de spieren zich en merk je niets. Wanneer de alcohol is uitgewerkt, kun last krijgen van een trillend ooglid. Dit komt, omdat je lichaam dan herstelt en vermoeid is.

Droge ogen

Droge ogen kunnen ontstaan door het drinken van te veel alcohol of cafeïne, maar ook door het dragen van contactlezen. Die droge ogen kunnen weer leiden tot trillende oogleden.

Magnesium- of vitaminetekort

Een magnesiumtekort of een vitamine B12-tekort kunnen andere mogelijke oorzaken zijn van een trillend ooglid. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Allergie

Volgens sommige studies kan een allergie een oorzaak zijn van een trillend ooglid. Als je ergens allergisch voor bent, kan je dit ook in je oog voelen. Je krijgt jeuk in of rondom je oog, je ooglid kan opzwellen of je kunt last krijgen van waterige ogen. Als je in je oog wrijft, komt er histamine vrij in het oogweefsel. Dit kan een trillend ooglid veroorzaken.

Bijwerking van een medicijn

Een trillend ooglid kan een bijwerking zijn van een medicijn. Dit geldt vooral voor medicijnen die worden gebruikt om epilepsie of een psychose mee te behandelen.

Hersen- of zenuwaandoening

Zeer zelden is een trillend ooglid een symptoom van een ernstige hersen- of zenuwaandoening, zoals multiple sclerose. Een ernstige aandoening gaat vaak gepaard met meerdere symptomen.

Hoe kom je van een trillend ooglid af?

Er is weinig te doen aan een trillend ooglid en vaak verdwijnt dit kwaaltje vanzelf na een aantal minuten of een paar uur. Als je elke dag last hebt van een trillend ooglid, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er zijn een aantal tips die je zelf kunt toepassen. Grote kans dat deze de kwaal verminderen:

  • Vermijd of verminder stress
  • Zorg voor voldoende nachtrust: probeer zeven tot acht uur per nacht te slapen.
  • Geef je ogen voldoende rust: geef je ogen rust en kijk geen uren achtereen naar een beeldscherm. Dit geldt ook voor het lezen van een boek.
  • Ooglid masseren: het kan helpen om je ooglid zacht te masseren, zodat het wat tot ontspanning komt.
  • Oogdruppels: als het trillen wordt veroorzaakt door droge ogen, kunnen oogdruppels helpen.

Botox-injectiekuur

Als je, ondanks de bovenstaande tips, last blijft houden van een trillend ooglid is het verstandig om naar de huisarts of oogarts te gaan. Het kan zijn dat deze je doorverwijst naar de neuroloog. Als de kwaal geen ernstige oorzaak heeft, kan het zijn dat de arts je een botox-injectiekuur aanraadt. Hiermee heb je direct een stuk minder last van een trillend ooglid. Botox verlamt de zenuwen, waardoor het trillen wordt gestopt. Een botox-injectie is echter geen langdurige oplossing. Meestal werkt de injectie maar twee tot vier maanden. Na deze periode is er weer een nieuwe injectie nodig.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik heb al 5 dagen last van een trillend rechter/kant ooglid, gelukkig niet de hele tijd maar zo nu en dan, maar wel weer de hele dag en elke dag.
    Het moet dus van zelf weer gaan stoppen… Ik hoop zo snel mogelijk, begint zo zachtjes aan beu te raken, eerst vond ik het een grappig gevoel maar nu…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips