Radiale keratotomie
Radiale keratotomie is een operatieve behandeling van lichte tot matige bijziendheid die momenteel in ontwikkeling is. Deze in de voormalige Sovjet Unie ontwikkelde methode lijkt eenvoudig, maar vereist een zeer zorgvuldige microchirurgische techniek.
Operatie
In het hoornvlies van elk oog wordt een aantal zeer fijne insnijdingen gemaakt. Deze insnijdingen worden radiaalwaarts, in de vorm van een wagenrad aangebracht. Elk oog wordt apart, op verschillende dagen, geopereerd. Het midden van het hoornvlies wordt vlakker en de aflopende zijkanten worden iets steiler. Door deze vormverandering wordt de afbuiging van de lichtstralen zodanig gewijzigd dat het punt waar de lichtstralen samenkomen meer op het netvlies komt te liggen.
Herstel
De operatie, die meestal slechts 15 tot 30 minuten duurt, wordt vaak onder lokale verdoving en in dagbehandeling gedaan. Na de ingreep moet gedurende een paar dagen een oogverband of een donkere bril worden gedragen. Het totale herstel kan echter enige maanden vergen.
Resultaten
Radiale keratotomie lijkt een oplossing voor bijziendheid. Een studie waarbij op deze manier geopereerde mensen langdurig gevolgd werden, lijkt uit te wijzen dat bij iets meer dan de helft van de personen de gezichtsscherpte volledig hersteld is.
Bij 3 procent is er een belangrijk verlies van gezichtsscherpte.
Andere minpunten van radiale keratotomie zijn de mogelijkheid van het ontstaan van een wisselende gezichtsscherpte, het later nog kunnen optreden van een hoornvliesontsteking en een licht verhoogde kans op een scheur in het hoornvlies bij een trauma van het oog.
De meeste oogartsen zijn nog niet overtuigd van de zinvolheid van de radiale keratotomie.
Op dit moment is het nog niet mogelijk vast te stellen welke mensen op de lange duur definitief baat hebben bij deze behandeling.
Ook nieuw is de behandeling met de excimer-laser. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bundel ultraviolet licht waarmee het hoornvlies wordt afgeplat door verdamping van hoornvliescellen. De behandeling is onomkeerbaar en kan, hoewel dat maar zelden gebeurt, tot verslechtering van het gezichtsvermogen leiden, zelfs met bril.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.