Rechter hemisfeer

De rechter hersenhemisfeer (hersenhelft) is onderdeel van het cerebrum (grote hersenen). Het cerebrum vormt het leeuwendeel van de hersenen en bestaat uit een grote massa witte en grijze zenuwvezels in de bovenkant van de schedel. Het cerebrum is verantwoordelijk voor de hogere denkprocessen (geheugen, oordeelvermogen en redeneervermogen), voor de verwerking van zintuiglijke gegevens en stuurt de aan de wil onderhevige bewegingsprocessen, bijvoorbeeld de spierbeweging.

Het bestaat uit twee helften, de hemisferen, die elk een aantal windingen (gyri) en groeven (sulci) hebben en in het midden met elkaar zijn verbonden via de medulla. Het cerebrum wordt in vier delen, ook wel hersenkwabben, onderverdeeld. Deze kwabben zijn vernoemd naar de hersenbeenderen waar ze het dichtstbij liggen: het voorhoofdskwab (lobus frontalis), het achterhoofdskwab (lobus occipitalis), het wandbeenkwab (lobus parietalis) en het slaapbeenkwab (lobus temporalis). Het hersenvocht, dat een steunende en schokbrekende functie heeft, wordt door de zijhersenkamers met hun takvormige uitsteeksels afgegeven aan het voorhoofds-, achterhoofds- en slaapbeenkwabben.

Rechter hemisfeer

De functies van elk van deze kwabben wordt gecoördineerd via vezelverbindingen (commissuren). De grootste en dikste vezelverbinding is het corpus callosum die de twee hersenhelften met elkaar verbindt en via vertakkingen verbonden is met het resterende hersenoppervlak, of hersenschors, van het cerebrum. De twee kleinere vezelverbindingen zijn de commissura anterior die naast de reukzinvezels nog andere temporale verbindingen bevat, en de commissura hippocampus die overdwars onder de achterkant van het corpus callosum loopt en direct verbonden is met de reukzincentra van de hersenen. Het brein is met zijn bijna biljoen neuronen het gecompliceerdste biomechanisme dat wij kennen. Met zijn vele hersenfuncties blijft het zowel een bron van verwondering als een voorwerp van onderzoek.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips