Corpus callosum

De functies van iedere hersenkwab worden gecoördineerd via vezelverbindingen (commissuren). De grootste en meest compacte vezelverbinding is het corpus callosum of hersenbalk die de twee hemisferen met elkaar verbindt en via vertakkingen verbonden is met het de cortex.

Corpus callosum

De twee kleinere vezelverbindingen zijn de commissura anterior, die naast de reukzenuwvezels nog andere temporale verbindingen bevat, en de commisura hippocampus, die overdwars onder de achterkant van het corpus callosum loopt en direct verbonden is met de reukzincentra van de hersenen.

Het corpus callosum bestaat uit drie delen

* een voorste deel dat zich verbreedt en neerwaarts naar de voorkant loopt (genu)
* een middendeel of stam
* en een verdikt achtereinde dat het splenium heet.

De genu loopt neerwaarts naar het rostrum (de snavel van de hersenbalk) en dan verder naar het dunnere lamina terminalis (weefsellaaguiteinde).

Bij mensen die aan een ernstige vorm van epilepsie lijden, en waarbij alle vormen van medicatie hebben gefaald, wordt soms het corpus callosum doorgesneden, zodat de epileptische haarden in de ene hersenhelft niet voor verstoringen in de andere hersenhelft kunnen zorgen. Deze operaties blijken doorgaans succesvol te zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips