Slaapbeenkwab

Het cerebrum (grote hersenen) bestaat uit vier delen of kwabben, die vernoemd zijn naar de schedelbeenderen waar ze vlak naast liggen:de voorhoofdskwab, achterhoofdskwab, wandbeenkwab en de slaapbeenkwab. Het hersenvocht, dat fungeert als ondersteuning en schokbreker voor de hersenen, wordt naar deze kwabben geleid via zijkamers die met hun takvormige uitsteeksels tot in de voorhoofds-, achterhoofds- en slaapbeenkwab reiken. De functies van iedere kwab worden gecoördineerd door verbindingsvezels of commisuren.

De voorhoofdskwab ligt achter het voorhoofdsbeen en zorgt voor de willekeurige spierbewegingen. Hier bevindt zich het centrum voor de spierbeheersing en voor de gecoördineerde ritmische bewegingen van het hoofd en de keel, zoals kauwen, likken en slikken. De voorhoofdskwab bevat ook de centra voor de hogere denkprocessen van het geheugen, het redeneren en het associatievermogen. De achterhoofdskwab ligt tegen het achterhoofdsbeen aan en bevat de centra voor het gezichtsvermogen. Een beschadiging van de achterhoofdskwab leidt dan ook vaak tot gezichtsstoornissen. De wandbeenkwab bevindt zich in het bovenste midden van de hersenen, naast de wandbeenderen.

Slaapbeenkwab

Hier liggen de centra voor de verwerking van tastzinprikkels. Dit bestaat uit het analyseren en verwerken van informatie over temperatuur, textuur, omvang, vorm en gewicht. De slaapbeenkwab ligt aan de buitenkant van iedere hersenhelft naast het slaapbeen. Hier bevinden zich de centra voor verwerking en analyse van de gehoor- en reukprikkels. Een beschadiging van deze kwab kan leiden tot doofheid, auditieve hallucinaties en andere gehoorstoornissen.

Een beschadiging van de achterhoofdskwab leidt dan ook vaak tot gezichtsstoornissen. De wandbeenkwab bevindt zich in het bovenste midden van de hersenen, naast de wandbeenderen. Hier liggen de centra voor de verwerking van tastzinprikkels. Dit bestaat uit het analyseren en verwerken van informatie over temperatuur, textuur, omvang, vorm en gewicht. De slaapbeenkwab ligt aan de buitenkant van iedere hersenhelft naast het slaapbeen. Hier bevinden zich de centra voor verwerking en analyse van de gehoor- en reukprikkels. Een beschadiging van deze kwab kan leiden tot doofheid, auditieve hallucinaties en andere gehoorstoornissen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips