Limbisch systeem

Het Limbisch systeem. De grote hersenen en de hersenstam zijn door een groot aantal zenuwcellen (neuronen) en zenuwbanen met elkaar verbonden. Samen vormen ze een communicatiesysteem, dat weliswaar functioneel gezien een eenheid vormt, maar morfologisch gezien op verschillende plaatsen gelocaliseerd is.

limbisch systeem

limbisch systeem

Anatomisch gezien behoren delen van de grote hersenen, van de tussenhersenen en van de middenhersenen tot het limbische systeem. Het limbische systeem controleert onder andere ook de hypothalamus en is verantwoordelijk voor onze gevoelsmatige reacties op, van buitenaf op ons inwerkende, factoren.

Het Limbisch systeem beïnvloedt door individuele (overeenkomstig persoonlijkheid en gemoedstoestand) reacties bepaalde gebieden van het centrale zenuwstelsel. Het filtert de informatie, die binnenkomt vanuit de omgeving en vanbinnen uit het lichaam, beoordeelt ze, slaat ze op en zorgt ervoor, dat de gekozen gebieden van het centrale zenuwstelsel overeenkomstige impulsen naar de perifere organen en de ledematen sturen (afferente en efferente banen). Niet ten onrechte wordt het limbische systeem ook “emotionele hersenen” genoemd, aangezien het verantwoordelijk is voor al onze gevoelens en de lichamelijke uitingen daarvan.

limbisch systeem

limbisch systeem

Het limbische systeem is de regelkamer voor leren en vergeten, ontzetting, woede en extase, voor zweten en sidderen, voor rood worden en verbleken, lachen en huilen, lust en frustratie, honger en dorst, voor geborgenheid en voor vijandigheid, haat en ons seksuele gedrag.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips