Ablatie van het hart

Mensen die hartritmestoornissen ondervinden, kunnen daarvan behoorlijk veel hinder ondervinden. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen goede behandelingen voor. Ablatie van het hart is daar een voorbeeld van. Doordat er cellen in de hartwand worden weggebrand, kunnen afwijkingen in het systeem worden aangepakt. Lees nu verder!

Wat is een hartritmestoornis?

Een hartritmestoornis wordt veroorzaakt door een afwijking in het zogenaamde prikkelgeleidingssysteem. Dit systeem regelt de samentrekking van de hartspier. Afwijkingen komen in verschillende varianten voor en kunnen leiden tot stoornissen in de hartslag. Een versneld, vertraagd of onregelmatig hartritme leidt tot klachten of aanvallen. Het is dus van groot belang om de hartritmestoornissen te behandelen.

Behandeling door ablatie

Voor de aanpak van hartritmestoornissen bestaan verschillende methoden. Voor welke behandelmethode wordt gekozen, hangt af van de stoornis zelf en van de behandelend arts. Ablatie van het hart is een relatief nieuwe behandelmethode van hartritmestoornisen. Wat er in feite wordt gedaan, is het wegbranden van cellen in de hartwand. Op deze manier kan de prikkeling van cellen op de juiste wijze worden gestuurd. Een ablatie van het hart zorgt er namelijk voor dat mogelijke alternatieve routes van de prikkel worden afgesloten.

Door ablatie, wat in feite wegbranding is, ontstaat littekenweefsel. Dit weefsel geeft de prikkel niet door, waardoor de alternatieve route die hartritmestoornissen veroorzaakt, niet meer beschikbaar is. Het is een zeer nauwkeurige behandeling, die wordt uitgevoerd via katheterisatie of een operatie.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een ablatie van het hart?

Niet iedereen die te maken heeft met hartritmestoornissen, wordt behandeld door middel van ablatie. Voor deze behandeling komt u in aanmerking bij:

  • Gebrek aan alternatieve behandelmethoden of bij uitblijven van resultaat daarvan;
  • Mogelijk ernstige gevolgen van de hartritmestoornis;
  • Onvoldoende werking van medicatie of bij ernstige bijwerkingen daarvan;
  • Veel klachten.

Niet elke ablatie is hetzelfde

Het is niet zo dat een ablatie van het hart er altijd hetzelfde uitziet. Er zijn veel verschillende specifieke hartritmestoornissen en ook veel verschillende vormen van ablatie. Een ablatie kan op verschillende plaatsen in het hart worden uitgevoerd, waardoor verschillende stoornissen kunnen woren behandeld. Per ablatie verschillen de kansen op een positief resultaat. Soms volstaat een enkele behandeling, soms moet de behandeling worden herhaald voor een goede werking.

De behandeling

Meestal wordt een ablatie uitgevoerd via een kathether in – meestal – de lies. De behandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. Een ablatiebehandeling via katheter duurt over het algemeen twee tot vier uur. De patiënt mag over het algemeen de dag na behandeling alweer naar huis. Een korte periode van rust is noodzakelijk om de wond te laten genezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips