Dit doet sporten met je brein

Dat sporten goed voor je is dat wist je natuurlijk al. Lekker bewegen brengt niet alleen je lijf, maar ook je brein in topconditie. Zo ben je meer gefocust, ervaar je minder stress en minder angst.

Groter leervermogen

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de hippocampus groeit als je aan kracht- of cardiotraining doet. De hippocampus is het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor je leervermogen en je geheugen. Zowel bij kinderen als volwassenen groeit de hippocampus door regelmatig te sporten. Natuurlijk is het niet zo dat je jezelf moet gaan pushen om te sporten. Dit levert alleen maar stress op en daardoor raak je weer uit balans.

Een betere concentratie

Ook is uit verschillende onderzoeken al aangetoond dat lichaamsbeweging een zeer positief effect heeft op je concentratievermogen en je focus. Zo werden er op een school in Amerika lessen onderbroken met een cardiotraining van een klein half uur. Na de training konden de leerlingen zich veel beter concentreren. Het is dus heel slim om even een uurtje te gaan sporten voordat je gaat studeren of een belangrijke vergadering hebt.

Minder stress

Als je sport, maakt je lichaam endorfine aan. Dit geluksstofje is het allerbeste, snelst werkende antistress hormoon. Hoe meer je sport, hoe meer je het endorfinesysteem verbetert. Na een aantal weken zul je al merken dat je veel minder stress ervaart. Je komt minder moe en meer ontspannen thuis van je werk.

Om je fitter en minder gestrest te voelen, hoef je echt niet altijd een intensieve training te volgen. Een rustige yogasessie heeft namelijk hetzelfde effect. Tijdens een lesje yoga focus je jezelf op je ademhaling. Ook hierdoor ervaar je minder stress en angst.

Je wordt creatiever

Heb je een creatief beroep en heb je inspiratie nodig? Maak dan een lange wandeling in de buitenlucht of ga een uurtje hardlopen. Hiermee geef je jouw creativiteit een flinke boost. Door te bewegen, stimuleer je jouw divergente denkvermogen. Dit zorgt er weer voor dat je interpretatievermogen vergroot wordt en je beter creatieve oplossingen bedenkt.

Minder angst

Tijdens een intensieve cardiotraining zweet je flink en is je hartslag verhoogd. Dit zorgt er weer voor dat je brein zweten en een verhoogde hartslag niet direct met angst associeert, maar met sporten. Een leuke activiteit waar jij zelf de controle over hebt.

Vrolijker en meer energie

Wist je dat je al na tien minuten cardiotraining een beter humeur én meer energie krijgt? Depressieonderzoeker Blumenthal kwam erachter dat vijftig minuten sporten per week de kans op een depressie met de helft vermindert.

Mentaal fitter

Van sporten word je niet alleen lichamelijk fitter. Het zorgt er ook voor dat je je cognitieve vermogen behoudt naarmate je ouder wordt. Dit bereik je al door elke week drie rondjes van een half uur tot drie kwartier te wandelen. Door regelmatig te bewegen, bescherm je je mentale gesteldheid. Hiermee verklein je de kans op dementie. Daarnaast heeft sporten natuurlijk ook een goed effect op je hart en je longen. Bovendien verbeter je jouw coördinatievermogen.

Je vermindert verslavingen

Wil je graag stoppen met roken, maar lukt het je niet goed? Probeer dan te stoppen in combinatie met sporten. Ga bijvoorbeeld hardlopen of fitnessen als je zin hebt in een sigaret.

Hoeveel moet je sporten om fit te blijven?

Hoeveel je moet sporten om fit te blijven, hangt weer af van je lichamelijke gezondheid. Als je gezond en fit bent, is het geen probleem om wekelijks drie tot vier keer intensief te sporten. Zorg er echter wel voor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van een training.

Rust is ook belangrijk

Ook al is sporten goed voor je lichaam en je brein, toch is rust ook heel erg belangrijk. Door voldoende rust te nemen tussen de trainingen kan je lijf goed herstellen. Dit wordt supercompensatie genoemd. Door voldoende te rusten, word je sterker, beter en sneller.

Heb je een kantoorbaan? Ook dan kun je er heel makkelijk voor zorgen dat je genoeg beweegt:


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips