Yoga is goed voor lichaam en geest: 10 voordelen van yoga op een rijtje

Yoga is geschikt voor iedereen. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, man of vrouw bent, een goede of slechte conditie hebt. Iedereen kan yoga beoefenen. Of je nu twintig, dertig of zeventig jaar bent. Yoga levert tal van voordelen op voor je lichaam en je geest. Deze voordelen merk je al als je slechts één keer per week een yogales volgt.

Veel mensen denken dat yoga een sport is, maar dit is niet zo. Je gebruikt je lichaam er wel bij, maar je kunt het niet vergelijken met hardlopen, fietsen of fitnessen. Een yogales is veel meer dan een lichamelijke workout. De oefeningen zijn niet alleen op je lichaam gericht, maar ook op je geest.

Yoga is geen modetrend

Yoga is geen modetrend. Het is ruim vierduizend jaar geleden ontstaan in India. Het woord yoga komt uit het Sanskriet (Oud-Indiaas) en het betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Je kunt deze twee woorden weer samenbrengen tot het woord ‘verbinden’. Iets waar het bij een yogasessie om gaat. Je lichaam en geest worden door middel van ademhaling met elkaar verbonden.

Ook al is yoga al eeuwenoud, toch past het erg goed in onze maatschappij. De meeste mensen hebben weinig tijd en hebben het continu druk met kinderen, werken, sporten en sociale bezigheden. Ze staan niet stil bij zichzelf en hebben geen rust. Door een yogatraining te volgen, komen ze tot zichzelf en tot ontspanning. Dit is iets waar ieder mens behoefte aan heeft.

Wat is het doel van yoga?

Yoga heeft als doel om je lichaam en je geest in evenwicht te brengen. Je voert oefeningen uit die je lichaam en geest energie en kracht geven. Hierdoor kom je tot ontspanning.

Wat zijn de voordelen van yoga?

Yoga is goed voor je lichaam én je geest en levert je tal van voordelen op. Wij hebben de tien belangrijkste voordelen even voor je op een rijtje gezet:

  1. Vermindert stress
  2. Betere nachtrust
  3. Meer lichamelijke kracht
  4. Verbetert de lenigheid
  5. Leidt tot gewichtsverlies
  6. Verbetert je focus
  7. Pijnverlichting
  8. Verbetert de bloedcirculatie
  9. Meer discipline
  10. Geeft je innerlijke rust

1. Yoga vermindert stress

Yoga zorgt ervoor dat je minder snel stress ervaart. Door de oefeningen kom je tot ontspanning, waardoor de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je lichaam daalt. Een ander bijkomend voordeel van deze stressvermindering is dat het je bloeddruk verlaagt, je spijsvertering verbetert en je weerstand verhoogt.

2. Betere nachtrust

Lig je ’s nachts vaak wakker? Te malen over dingen? Of maak je ’s nachts lijstjes in je hoofd van dingen die je nog moet doen? Dan helpt yoga erg goed. Door regelmatig aan yoga te doen, krijg je een betere nachtrust. Als je minimaal één keer per week een les volgt, slaap je al snel een stuk beter en lig je ’s nachts niet meer wakker. Door een goede nachtrust verbeter je je gezondheid, kun je je beter concentreren en ben je overdag veel productiever.

3. Meer lichamelijke kracht

Bij een uurtje yoga gebruik je elke spier in je lichaam. Hierdoor neemt je lichamelijke kracht toe. Bovendien helpt het ook om de stramme spieren weer losser te maken.

4. Verbetert de lenigheid

Door geregeld yoga te beoefenen word je leniger en beweeglijker. Tijdens de eerste les voel je je misschien een houten klaas tussen al die lenige yogi’s, maar dit verandert snel. Hoe meer lessen je volgt, hoe makkelijker het wordt om de oefeningen uit te voeren en de juiste spieren te gebruiken. Voor je het weet kun je je tenen aanraken met gestrekte armen. Als je een paar maanden yoga beoefent, zullen je pezen, spieren en ligamenten (bindweefsel om een gewricht) zich verlengen. Het wordt dan nog makkelijker om bepaalde poses aan te nemen. Doordat je steeds leniger wordt en meer spierkracht hebt, krijg je ook weer een betere lichaamshouding. Dit leidt weer tot minder nek- en spierklachten.

5. Yoga leidt tot gewichtsverlies

Elke vorm van yoga, zelfs de minder intensieve variant, helpt je om af te vallen en slank te blijven. Tijdens een les verbrand je calorieën en kom je tot ontspanning. Dit motiveert je weer om gezonder te eten en te leven. Je kiest dan sneller voor verse en gezondere voeding.

6. Verbetert je focus

Yoga verbetert je focus. Tijdens de oefeningen leg je de focus op je ademhaling in plaats van op de gedachten in je hoofd. Dit helpt je ook in het dagelijks leven. Het wordt makkelijker voor je om je aandacht op slechts één onderwerp te richten.

7. Yoga zorgt voor pijnverlichting

Uit diverse studies is al naar voren gekomen dat yoga pijn kan verlichten. Het uitoefenen van de houdingen kan pijn verlichten bij mensen die chronisch ziek zijn, last hebben van rug- en nekklachten of andere kwaaltjes.

8. Verbetert je bloedcirculatie

Yoga verbetert je bloedcirculatie. Door de houdingen worden blokkades opgeheven en kan zuurstofrijk bloed de lichaamscellen veel beter bereiken.

9. Yoga zorgt voor meer discipline

Yoga zorgt voor meer discipline. Als je een aantal keren per week aan yoga doet, wordt het een manier van leven. Hierdoor word je gedisciplineerder. Toch voelt het niet zo, omdat yoga voelt als een vorm van ontspanning.

10. Yoga geeft je innerlijke rust

Yoga geeft je meer innerlijke rust. Dit komt doordat het meditatieve aspecten bevat. Als je deze rust eenmaal ervaart, zal het een belangrijk deel van je leven worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips