Nachtmerries en nachtelijke angstaanvallen

Klachten en verschijnselen
Nachtmerries: onaangename of angstaanjagende dromen die meestal optreden in de tweede helft van de nacht. Nachtelijke angstaanvallen (pavor nocturnus): gillend wakker worden uit een diepe slaap, zonder herinnering aan een angstaanjagende droom, behalve misschien een angstaanjagend beeld. Een nachtmerrie is een droom waaruit iemand vol angst ontwaakt. Vooral wanneer nachtmerries herhaaldelijk optreden, kunnen ze eventueel een teken zijn van een psychische stoornis of van stress als gevolg van een moeilijk probleem. Mensen die geen problemen hebben, hebben echter ook soms nachtmerries.

Nachtelijke angstaanvallen komen meestal voor op de kinderleeftijd, vooral tussen 3 en 5 jaar, daarboven zelden. Het kind ontwaakt gillend uit een diepe slaap, is blijkbaar doodsbang, maar is niet in staat uit te leggen wat er gebeurd is en kan niet worden gerustgesteld of helemaal wakker worden gemaakt. Hoewel de angstaanval wel tien tot twintig minuten kan duren, kan het kind zich het voorval de volgende morgen meestal niet herinneren.

Nachtmerries

Nachtelijke angstaanvallen verschillen van gewone nachtmerries, doordat ze meestal optreden in het eerste derde deel van de nacht. Nachtmerries komen vaker voor tegen de ochtend. Angstaanvallen zijn veel angstaanjagender dan nachtmerries, maar de volgende morgen zijn ze alweer vergeten, behalve dat er nog een angstaanjagend beeld bestaat. Maar een nachtmerrie kan wel worden onthouden als een lange op een film lijkende droom.

Nachtmerries schijnen in bepaalde families veel voor te komen. Bij volwassenen kunnen ze erger worden door het gebruik van alcohol. Bij emotionele spanningen treden ze soms vaker op. Meestal ondervinden mensen die vaak nachtmerries of nachtelijke angstaanvallen hebben, veel conflicten en stress in hun leven.

Behandeling

Kinderen groeien meestal over hun nachtelijke angstaanvallen heen. Bij volwassenen bestaat er geen specifieke behandeling voor nachtmerries, maar psychotherapie kan soms helpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips