Wat te doen tegen hoogteziekte?

Klimmen naar zeer hooggelegen gebieden of duiken naar grote diepten kan ernstige problemen voor de gezondheid met zich meebrengen. Diepzeeduikers die te snel naar de oppervlakte drijven of mensen die snel na het duiken met het vliegtuig gaan, kunnen de decompressie- of caissonziekte krijgen. Snel opstijgen in een vliegtuig met slechte drukregulatie kan hetzelfde probleem veroorzaken.

Wat te doen tegen hoogteziekte

Decompressieziekte kan leiden tot gewrichtspijn, pijn op de borst, kortademigheid en ernstige hoestbuien. Er kan een vlekkige, rode uitslag op de romp verschijnen en de betrokkene kan last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en verwardheid. Deze verschijnselen kunnen enkele minuten tot uren na de stijging optreden. In ernstige gevallen kunnen verlammingen, shock en coma optreden of kan men er zelfs aan overlijden.

Hoogte- of bergziekte is een heel andere aandoening en kan in verschillende vormen optreden op hoogten van meer dan 3000 meter boven zeeniveau. Mensen die op geringe hoogte wonen en snel de overstap naar grote hoogte maken, hebben er meer kans op dan mensen die al op grote hoogte wonen. Acute hoogteziekte leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, kortademigheid en verlies van eetlust. Hoogteziekte ontwikkelt zich meestal enkele uren na de aankomst op grote hoogte en kan een aantal dagen duren. Skiërs die van lagere afdalingen naar bergachtige hellingen reizen worden er vaak door getroffen. Bij ernstiger vormen van hoogteziekte kunnen zich ernstige ademhalingsstoornissen of ernstige neurologische afwijkingen ontwikkelen die zelfs tot de dood kunnen leiden als ze niet op tijd herkend en behandeld worden.

Behandeling. Mensen bij wie zich decompressieziekte ontwikkelt, moeten onmiddellijk behandeld worden door middel van toediening van vocht via een infuus en 100 procent zuurstof en vervolgens zo snel mogelijk naar een hoge druk zuurstofkamer vervoerd worden. Lichte vormen van hoogteziekte kan men met succes voorkomen door langzaam te acclimatiseren en in de eerste dagen overmatige lichamelijke inspanning te vermijden. Als de dokter van uw reisplannen afweet kan hij u eventueel een bepaald geneesmiddel (acetazolamide) voorschrijven. Bij ernstige vormen van hoogteziekte moet men het slachtoffer zo snel mogelijk naar een lagergelegen gebied brengen, zuurstof toedienen en uit laten rusten. Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen toegediend worden, zoals nifedipine of dexamethason.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips