Het vaststellen van een inwendige bloeding
In geval van een traumatisch letsel, zoals opgelopen kan worden na een auto-ongeluk of een val, kan het voorkomen dat een inwendige bloeding niet onmiddellijk duidelijk is. Wees toch op een inwendige bloeding bedacht, vanwege de gevaren, als u de volgende verschijnselen constateert:
– Bloed dat uit de oren, neus, vagina of het rectum komt, of het braken of ophoesten van bloed.
– Bloeduitstortingen en kneuzingen in de nek, op de borst of op de buik.
– Wonden die zijn doorgedrongen tot in de schedel, borst of buik.
– Gevoeligheid van de buikstreek, mogelijk vergezeld van hard aanvoelen van de buik of aangespannen buikspieren.
– Botbreuken.
Een inwendige bloeding kan ‘shock’ veroorzaken: de hoeveelheid circulerend bloed in het lichaam wordt dan onvoldoende en het slachtoffer voelt zich slap, en is dorstig en bang. Zijn huid kan koud aanvoelen. Andere symptomen van shock die op de aanwezigheid van een inwendige bloeding kunnen wijzen zijn: oppervlakkig en snelle ademhaling, een snelle en zwakke pols, bibberen en rusteloosheid. De persoon kan flauwvallen en het bewustzijn verliezen, ook al staat of zit hij rechtop. Maar wanneer hij wordt neergelegd, herstelt hij zich weer snel. Hooghouden van de benen kan extra helpen.
Spoedbehandeling
Als u een inwendige bloeding vermoedt, vraag dan via het alarmnummer (112 in Nederland, 100 in België) onmiddellijk om medische spoedhulp of bel de plaatselijke ambulancedienst. Behandel de persoon tegen shock. Laat hem rustig en in een gemakkelijke positie liggen. Maak kledingstukken los, maar geef hem niets te eten of te drinken, ook al klaagt hij over dorst. Als er een inwendige bloeding in een arm of been is (zoals bij een botbreuk of wanneer dat blijkt uit een blauwe plek), oefen dan direct op die plek druk uit of druk met uw hand op de belangrijkste slagader boven de breuk of blauwe plek, zodat de bloeding stopt.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.