Behandeling van lichte en ernstige brandwonden

Lichte brandwonden:
Houd u aan de volgende aanwijzingen bij het behandelen van lichte brandwonden: Als de huid niet beschadigd is, laat dan koel water over de brandwond stromen of houd de wond in een bad met koud water. Houd de plek twee tot vijftien minuten ondergedompeld. Leg geen ijs rechtstreeks op de wond. (Als de verbranding plaatsvindt in een koude omgeving, gebruik dan geen water.) Nadat de wond volledig is afgekoeld, breng dan lotion of een vochtinbrengende crème aan om uitdroging te voorkomen. Breng geen boter aan op de verbrande huid. Dat houdt de warmte vast in het weefsel, wat nog meer schade kan aanrichten en het risico op infectie vergroot. Bedek de wond met een steriel verband (als dat beschikbaar is) of een schone doek. Het verband moet losjes zitten. Het sluit de wond af voor lucht, wat de pijn verminderd.

Met vocht gevulde blaren, die zich mogelijk vormen op de wond, beschermen tegen infectie. Maak ze niet open. Als ze vanzelf openbarsten, moet de wond met een milde soort zeep en water worden gewassen. Breng een antibioticum houdende zalf aan met vaseline gaas. Aspirine of paracetamol kan helpen om de pijn en de zwelling te verzachten. Lichte brandwonden genezen gewoonlijk zonder verdere behandeling. Maar als een tweedegraads brandwond meer dan 5 tot 8 centimeter in doorsnee is, of als een brandwond is ontstaan aan de handen, voeten, gezicht, liesstreek, billen of een belangrijk gewricht.

Behandeling van lichte en ernstige brandwonden

Ernstige brandwonden:
Zoek onmiddellijk spoedhulp voor de behandeling van ernstige brandwonden. U kunt zelf de volgende maatregelen nemen: Zorg ervoor dat de oorzaak van de verbranding is gedoofd of verwijderd. Als kleding in brand staat, laat het slachtoffer dan niet hard lopen; dat wakkert het vuur alleen maar aan. Blus het vuur met water of rol de persoon op de grond in een deken of een lange jas. Verwijder de verbrande kleren niet, maar let erop dat het slachtoffer niet nog steeds met smeulend materiaal in contact is. Vergewis u ervan dat het slachtoffer ademt. Als de ademhaling is gestopt of u vermoedt dat de luchtweg van het slachtoffer geblokkeerd is, zie dan Verstikking, ademnood en reanimatie.

Als de ademhaling geen probleem vormt, bedek het gebied van de brandwond dan met een koel, vochtig gemaakt steriel verband (als dat beschikbaar is) of een schone doek. Gebruik geen deken of handdoek; u kunt ook een laken gebruiken als de verbrande plek groot is. Breng geen enkele zalf aan. Vermijd dat blaren openspringen. Breng het slachtoffer naar de (dienstdoende) arts of zo nodig naar de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips