Opium
Opium, herkomst en wijze van gebruik
Opium is (gedroogd) melkachtig perssap van de onrijpe zaaddoos van de papaver somniferum; al in de oudheid was het bekend als roesverwekkend en verdovend middel. Een essentieel bestanddeel van opium is morfine, waaruit langs chemische weg een ander verdovend middel, heroïne, kan worden bereid.
Ruwe opium, het gedroogde papaversap, wordt verhandeld in de vorm van broden, bolletjes, strips enz. Het is een bruin tot zwarte massa, meestal dik als deeg. Deze ruwe opium wordt voornamelijk, opgelost in water, ingespoten in de aderen; minder vaak wordt het gerookt. Ook morfine en heroïne worden als regel ingespoten; het laatste wordt een enkele maal ook gesnoven.
Opium, de werking en gevaren
Opium en opiaten hebben een kalmerende en pijnstillende (verdovende) werking; tegelijk veroorzaken zij een algeheel geluksgevoel, een gevoel van verlost te zijn van de werkelijkheid, en aangename dromen. In de geneeskunde wordt veelvuldig gebruikgemaakt van opiaten bij het bestrijden van ernstige pijnen. Het is opvallend dat bij het gebruik van deze middelen met deze doelstelling nauwelijks verslaving optreedt, terwijl een verslaving aan opium resp. opiaten in het algemeen juist zeer snel plaatsvindt, soms binnen enkele weken.
De wens tot het steeds opnieuw innemen van de drug wordt onweerstaanbaar; ten gevolge van de gewenning is een grotere dosis nodig voor hetzelfde effect. Ook het lichaam kan zich zodanig instellen op de drug, dat het bij onthouding (abstinentie) reageert met zeer hevige ontwenningsverschijnselen: onrust, angst, misselijkheid, hevig transpireren. Ontwenningskuren zijn langdurig en moeilijk.
Van heroïne nam men aanvankelijk aan, dat het niet verslavend werkte en dat het dus een onschadelijk middel was dat morfine kon vervangen. De ervaring heeft helaas geleerd dat het nog sterker verslavend kan werken dan morfine zelf.
Heroïne veroorzaakt een overweldigende golf van gevoelens; zo sterk, dat men vaak na één injectie het al niet meer buiten die ervaring kan stellen en dus verslaafd raakt. Heroïne wordt meestal amateuristisch bereid. Vervalsingen zijn talrijk; daarom weet men nooit precies hoeveel werkelijke heroïne een gekochte hoeveelheid bevat; overdosering komt daarom vaak voor. Deze kan door verlamming van de ademhaling tot de dood leiden. Daarnaast wordt gehandeld in naar azijn riekende tinctuur, die uit morfine bereid wordt als heroïne-surrogaat. Door zijn verontreiniging en zijn onbekende samenstelling is dit een zeer gevaarlijk middel. Zie ook drugs, drugverslaving, narcotica en opiaten.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.