Bloedneus

Een bloedneus is niet zeldzaam en komen op elke leeftijd voor. De neus, en vooral het tussenschot van de neus, is rijkelijk van bloedvaten voorzien. Bovendien zijn deze vaten, die in een dun slijmvlies zijn gelegen, erg kwetsbaar.

De oorzaken van de bloedneus zijn zeer gevarieerd. Bij kinderen is de oorzaak vaak beschadiging door ingebrachte voorwerpen zoals spelden, kralen, enz., maar ook treden bloedingen op ten gevolge van de pogingen van het kind of de ouders om het voorwerp te verwijderen. Ondeskundig peuterwerk is uit den boze daar het vreemde voorwerp dan naar een plaats wordt geduwd die onbereikbaar is voor de hulpmiddelen die kunnen worden aangewend. Infectieziekten zoals griep, roodvonk en mazelen gaan vaak gepaard met neusbloedingen. Op wat oudere leeftijd is de belangrijkste oorzaak van de bloedneus het neuspeuteren. Deze onhebbelijke en allerminst noodzakelijke gewoonte leidt in het algemeen tot een verstoring van het natuurlijke afvoersysteem van de neus. Dit afvoersysteem kan het best met de zakdoek worden ondersteund. Neuspeuteren leidt slechts tot beschadiging van het slijmvlies, korstvorming en neusbloedingen. Ook ongevallen kunnen gemakkelijk tot neusbloeding aanleiding geven. Bij een bloeding uit de neus bij een ongeval moet men altijd bedacht zijn op een botbreuk, bijvoorbeeld van de oogkas of de schedelbasis.

bloedneus

Op oudere leeftijd komen neusbloedingen vaak voor als het gevolg van hoge bloeddruk en verzwakking van de vaatwand, beide veelal veroorzaakt door atherosclerose (zie Ader, Atherosclerose).

Bij de behandeling van een bloedneus is het verstandig alle in het volksgeloof bestaande handelingen overboord te zetten. Men denke in dit verband aan de bekende sleutel die in de nek van het slachtoffer zou moeten worden gelegd om de bloeding te stelpen. Bij een patiënt met een neusbloeding moet men allereerst trachten de onrust en verwarring die men veelal aantreft te vervangen door rust en orde. Bloed geeft namelijk een alarmerend en beangstigend beeld en niet alleen als er veel bloed verloren wordt. Vervolgens laat men de patiënt krachtig de neus snuiten. Op deze manier worden de aanwezige stolsels, die de bloeding slechts onderhouden doordat ze door samentrekking de bloedvaten openhouden, verwijderd. Dan laat men de patiënt de neus krachtig dichtknijpen tussen duim en wijsvinger. Het knijpen moet inderdaad krachtig gebeuren en ten minste tien minuten worden volgehouden. In de meeste gevallen wordt de neusbloeding hierdoor tot staan gebracht. In hardnekkige gevallen zal men evenwel zijn toevlucht moeten zoeken bij de arts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips