Rabiës

Rabiës, oftewel hondsdolheid, is een virusinfectie die de zenuwweefsels aantast. Het virus wordt overgebracht via het speeksel van een besmette hond of ander dier en wordt gekenmerkt door een verslechterde werking van het centrale zenuwstelsel. Dit uit zich in het vroege symptoom van toenemende overgevoeligheid van het gebeten lichaamsdeel. Daarna wordt de getroffene steeds nerveuzer, praat onsamenhangend en krijgt heftige krampen en stuiptrekkingen. Als er niet snel wordt ingegrepen kan deze infectie dodelijk zijn. Door vaccinatie van alle huisdieren, kan de rabiës-besmetting alleen optreden door een beet van in het wild levende honden en vleermuizen. Vooral huisdieren kunnen besmet raken. Rabiës kan alleen worden vastgesteld door het zenuwweefsel van de gebeten hond of kat te onderzoeken als deze al is gestorven. Bij mensen duurt het tien à negentig dagen voordat de besmetting zich omzet in verschijnselen.

Nadat de infectie in het lichaam is ontstaan, meestal via een beet, verplaatst het virus zich via de zenuwbanen naar de hersenen en later ook naar andere organen. De eerste symptomen komen meestal binnen dertig tot zestig dagen na de infectie aan de oppervlakte: koorts, hoofdpijn, zwaarmoedigheid en rusteloosheid. Deze rusteloosheid kan verergeren tot woede en stuiptrekkingen. Bij iedere poging om te drinken of te slikken verkrampen de spieren rondom het strottenhoofd waardoor de betrokkene hydrofobie krijgt (angst om te drinken).

Rabiës

 

Er bestaat geen geneesmiddel voor rabiës. Als de symptomen eenmaal verschijnen, is deze infectie meestal fataal. Als iemand door een dier is gebeten waarvan men weet of vermoedt dat het rabiës heeft, moet het rabiësvaccin zo snel mogelijk worden toegediend. In Nederland moet men hiervoor contact opnemen met de huisarts die na overleg de besmette persoon doorstuurt naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daar krijgt de patiënt de eerste ampul met het rabiësvaccin toegediend. Voor verdere behandeling krijgt hij ampullen mee, die door de huisarts moeten worden ingespoten.

Als u van plan bent langere tijd te verblijven in gebieden waar hondsdolheid (rabies) onder huisdieren algemeen voorkomt, zoals in India en delen van Zuid-Amerika, dan wilt u waarschijnlijk immuniteit tegen dit virus opbouwen. Dit kan door middel van een vaccin dat meestal wordt gegeven in drie injecties op dag 1, 8 en 22. Hierbij treden vrij vaak lichte bijwerkingen op. In Europa komt hondsdolheid nog sporadisch voor, onder andere in bosrijke gebieden zoals de Belgische Ardennen en het Duitse Eifelgebied.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips