Waarom kun je op ieder moment kramp krijgen?

Kramp is een pijnlijke, spastische samentrekking van een spier, die je het gevoel geeft alsof je een knoop of een mes in je spier hebt. Een spier die in kramp-toestand is, voelt altijd bikkelhard aan. Soms is kramp het gevolg van een ziekte. De belangrijkste is arteriosclerose of aderverkalking. Hierbij is de diameter van de slagaders kleiner geworden, waardoor er minder bloed naar de spieren kan worden gevoerd. Spieren hebben voor hun arbeid zuurstof nodig; ze krijgen dit met het bloed.

Op het moment dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, raken ze in een kramptoestand. We kennen dit bij de angina pectoris, pijn in de hartstreek als gevolg van een slechte doorstroming van de kransslagaders die het hart zelf van bloed voorzien. We kennen het ook als claudicatio intermittens, in het Nederlands ook wel etalagekramp genoemd. Als de slagaders naar de benen te weinig bloed vervoeren, raken de beenspieren telkens in kramp. Het wordt etalagekramp genoemd omdat deze mensen vaak voor iedere etalage stilstaan om de spieren even rust te geven. Een nieuwe hoeveelheid zuurstof kan in die tijd naar de spieren stromen, waarna de wandeling naar de volgende etalage kan worden ondernomen.

kramp1

Een andere bekende kramp is de mijnwerkerskramp. Deze ontstaat als er in het bloed te weinig natrium (keukenzout) aanwezig is. Als mensen veel transpireren, verliezen ze niet alleen liters vocht, maar ook veel zout. U kunt het zelf proeven door op een warme dag over de huid van uw arm te likken. In de mijnen was het vaak warm, de arbeiders transpireerden veel, compenseerden wel het vochtverlies door veel te drinken, maar vulden de verloren gegane hoeveelheid zout niet aan. Zo ontstond de kramp. Als je veel transpireert, moet je dus ook voldoende zout tot je nemen. In fruit zit zout, in drop zit zelfs veel zout. Eddie Merkx had op de fiets altijd zoute drop bij zich.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips