Slechthorendheid

Slechthorendheid komt erg veel voor. Een verminderde gehoorzin werkt zeer belemmerend op het dagelijks functioneren. De gesprekken gaan verloren in geroezemoes, muziek komt niet helder door en een rinkelende telefoon wordt niet of amper gehoord en daardoor niet opgenomen. Veel oudere mensen schamen zich voor hun toenemende hardhorendheid. Daardoor raken velen depressief en geïsoleerd. Ze realiseren zich misschien niet dat we met de tegenwoordige hulpmiddelen veel kunnen doen om de slechthorendheid te verminderen.

De meest voorkomende voortekenen van slechthorendheid zijn:

– Bepaalde geluiden lijken erg hard en onaangenaam.
– Gesprekken tussen andere mensen zijn moeilijk te verstaan.
– Een aanhoudend geluid zoals gerinkel vormt vaak een achtergrondgeruis.
– Filmvoorstellingen, sociale gelegenheden en openbare optredens zijn niet prettig omdat ze niet goed zijn te verstaan.

Als eenmaal wordt erkend dat het gehoor achteruit gaat, moet men naar de huisarts om zo snel mogelijk een duidelijke diagnose te laten stellen.

Bij ouderen worden drie soorten slecht- of hardhorendheid onderscheiden:

– Audiogeleidingshardhorendheid (middenoor).
– Perceptiehardhorendheid of presbyacusis (binnenoor).
– Retrocochleaire doofheid (gehoorzenuw en/of hersenprocessen)

De meest voorkomende vorm van hardhorendheid bij ouderen is de perceptiehardhorendheid of presbyacusis. Veel deskundigen menen dat deze geleidelijke vermindering van de gehoorzin veroorzaakt wordt door verandering in functie van het binnenoor als gevolg van het verouderingsproces. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat er veel externe invloeden zijn die hardhorendheid kunnen bevorderen. Enkele externe factoren zijn bijvoorbeeld:
– Bepaalde medicijnen.
Voeding.
– Erfelijke factoren.
– Lawaaiige omstandigheden.

Hoewel dit type hardhorendheid onomkeerbaar is, kan er veel gedaan worden om de kwaliteit van leven in stand te houden. Zo kan een gehoorapparaat veel gehoorverlies compenseren. Een gehoorapparaat is een klein apparaatje in het oor waarmee de kwaliteit van het geluid kan worden verbeterd. Er bestaan vele soorten en maten en een arts kan aangeven welk model, ontwerp en merk het beste werkt bij de persoon in kwestie.

Wees erop bedacht dat u bij de aanschaf van zo’n apparaat zich meteen verzekert van een goede productservice.De afstelknopjes op een gehoorapparaat zijn erg klein en het duurt dan ook even voordat u weet hoe u ze moet bedienen. Daarom is het ook zo belangrijk dat u uw apparaat bij een erkende leverancier koopt die u uitlegt hoe u uw nieuwe gehoorapparaat moet gebruiken. Een deskundige leverancier en een goedwerkend apparaat maken het horen veel gemakkelijker en plezieriger.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Las in een kruidenboek dat in de 16 en 17-eeuw hondsdraf, Glechoma hederofolia, tegen hardhorendheid gebruikt werd, Gerard vond het beste geneesmiddel vande wereld, zit in die gebruiken niks meer in tegenwoordig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips