Gehoorzenuw

De zenuwvezels vanuit het slakkehuis vormen een deel van de achtste hersenzenuw. In een groot aantal kernen in de hersenstam vindt overschakeling van zenuwprikkels plaats zodat de loop van de uit het gehoororgaan afkomstige prikkels nogal ingewikkeld is.

De schors van het rechterdeel van de grote hersenen ontvangt zowel geluidsindrukken van het rechter- als van het linkeroor: hetzelfde geldt voor de linkerschors. Door een minimaal verschil in aankomst van deze prikkels kunnen de hersenen tevens een indruk krijgen waar de geluidsbron zich bevindt.

Gehoorzenuw

Bij rechtshandigen bevindt zich in de schors van de linker slaapbeenkwab tevens een gebied dat van grote betekenis is voor het begrijpen van het gesproken woord. Bij beschadiging van dit veld wordt de spraak van de patiënt onbegrijpelijk en verliest bij het vermogen om samenhangend te spreken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips