Risico van tabak pruimen

Rond de eeuwwisseling was het pruimen en snuiven van tabak de meest populaire vorm van tabaksgebruik in de westerse wereld. Deze rookvrije manier om tabak te consumeren was in die tijd heel gewoon, totdat ontdekt werd dat met het spugen tuberculose kon worden overgebracht. Daarna werd spugen in het openbaar sociaal niet meer geaccepteerd. Tegenwoordig is de verkoop van rookvrije tabak in sommige landen wettelijk verboden.

Rookvrije tabak wordt in twee vormen verkocht. De eerste is gedroogde, gemalen tabak die snuiftabak wordt genoemd, en die in droge, vochtige of fijngemalen vorm te krijgen is. De andere is pruimtabak, die verkocht wordt in losse bladeren, plukken of gedraaide vorm. De tabak wordt gepruimd door een kleine hoeveelheid tussen wang en tandvlees te plaatsen. De tabak wordt vermengd met het speeksel en de geabsorbeerde nicotine komt via de wanden van de mond terecht in de bloedbaan.

Het gebruik van rookvrije tabak wordt vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op mondkanker. De wang en het tandvlees zijn de plekken die het meest worden aangetast. Leukoplakie – witte vlekjes of plekken op de tong, lip of wang die kwaadaardig kunnen worden – komt voor bij een hoog percentage gebruikers van rookvrije tabak. Het gebruik van deze tabak wordt ook vaak gezien als oorzaak van het optreden van kanker van de slokdarm, keelkanker en kanker aan de pancreas.

Een ander risico dat gebruikers van pruim- of snuiftabak lopen is een grotere kans op parodontale afwijkingen, dat wil zeggen tandbederf en tandvleesproblemen. Rookvrije tabak kan leiden tot ontstoken tandvlees, dat vervolgens gaat opzwellen en bloeden. Daarnaast kan het pruimen van tabak het ontstaan en de groei van twee soorten gaatjesveroorzakende bacteriën versnellen. In tegenstelling tot wat oude volkswijsheden en adverteerders beweren, is rookvrije tabak geen veilig alternatief voor roken. Het tegenovergestelde is waar: het is duidelijk dat rookvrije tabak een serieus risico vormt voor de gezondheid van de gebruiker.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips