Lymphogranuloma inguinale

Lymphogranuloma inguinale is een seksueel overdraagbare aandoening die ook wel lymphogranuloma venereum wordt genoemd, ‘de vierde geslachtsziekte’. Het betreft hier een infectie met de bacterie chlamydia trachomatis. De overdracht van deze ziekte vindt plaats tijdens het geslachtsverkeer. Van de plaats van de infectie, meestal een klein, tot een zweer uitgegroeid blaasje bij de genitaliën, kunnen de bacteriën zich via de lymfvaten tot in de liesplooi of andere delen van het lichaam uitbreiden.

Lymphogranuloma inguinale

Lymphogranuloma inguinale symptonen

De eerste symptomen (zwelling en pijn in de liesplooi en kleine blaasjes met scherpe randen) ontstaan 5 tot 30 dagen na de infectie. Zonder behandeling kan in de liesstreek een abcesvorming ontstaan en eventueel een elefantiasis van de geslachtsorganen. Voor de zekerheid omtrent de diagnose wordt een huidtest uitgevoerd. De ziekte wordt behandeld door middel van het toedienen van antibiotica. Mannen en vrouwen kunnen in gelijke mate de ziekte oplopen. De ziekte is sedert 1913 bekend. Ze komt relatief zelden voor. Zie ook chlamydia.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips