Impedantie plethysmografie en flebografie
Van deze onderzoeken wordt gebruik gemaakt om bloedstolsels in de diepe aders van het lichaam op te sporen, in het bijzonder in de benen. Het opsporen van bloedstolsels is belangrijk, omdat stolsels kunnen leiden tot een longembolie.
Impedantie plethysmografie. Dit onderzoek duurt gewoonlijk 30 tot 45 minuten en kan worden uitgevoerd in een laboratorium, de spreekkamer van de dokter of op de polikliniek van een ziekenhuis.
Er is geen bepaalde voorbereiding voor nodig. U wordt waarschijnlijk gevraagd u uit te kleden en een speciaal operatiehemd aan te trekken. Er worden elektroden geplakt op de kuit van het been en er wordt een bloeddrukband aangelegd om de dij die wordt opgeblazen, alsof de bloeddruk aan de dij wordt gemeten. Een apparaat registreert de uitkomsten van de elektroden zowel wanneer de band is opgeblazen als wanneer die leeg is. Als de omvang van het been tijdens en na het opblazen van de band niet op normale wijze verandert, kan er een bloedstolsel in het been aanwezig zijn.
Flebografie. Flebografie wordt vaak verricht nadat impedantie plethysmografie het vermoeden op een bloedstolsel heeft doen rijzen. Er worden röntgenstralen bij gebruikt waarmee beelden van benen en voeten worden gemaakt. De flebografie duurt 45 minuten tot één uur en wordt uitgevoerd op de röntgen- of radiologie afdeling van een ziekenhuis.
Vanaf vier uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken. U moet zich waarschijnlijk uitkleden en een speciaal operatiehemd aantrekken. Er wordt een plaatselijke verdoving toegediend in het gebied waar een vloeibaar contrastmiddel wordt ingespoten om de duidelijkheid van de röntgenfoto’s te vergroten. De plaats van de inspuiting is een grote ader in de voet of enkel. U kunt een warm of licht brandend gevoel krijgen in het been, als het contrastmiddel wordt ingespoten. De aders kunnen dan worden bekeken met een röntgenonderzoek dat fluoroscopie heet en er kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt voor verder onderzoek.
Op een bepaald moment tijdens het onderzoek moet u eventueel de kuitspieren aanspannen of de voet tegen de hand van de arts duwen om meer bloed naar de aders van het been te sturen. Er wordt vaak een tourniquet aangelegd om het been, om het contrastmiddel de diepere aders in te drijven.
Na de ingreep worden de polsslag, bloeddruk en temperatuur gecontroleerd. Er wordt gecontroleerd of u geen zwelling, pijn, roodheid, bloeding of infectie hebt ten gevolge van het aanprikken. Gedurende enkele uren kunt u zich misselijk of licht in het hoofd voelen of wat hoofdpijn hebben. Als deze verschijnselen blijven bestaan, licht dan de dokter in.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.