Fimosis

Fimosis is een wanverhouding tussen de grootte van de eikel (peniskop) en de doorsnede van de voorhuid. De voorhuid (preputium) is een huidplooi (dwz. aan beide zijden met opperhuid bekleed) rondom de kop of eikel van het mannelijk lid (penis of roede). In deze huidplooi bevindt zich elastisch bindweefsel met veel bloedvaten, lymfvaten en zenuwvezels. Op het buitenste blad bevinden zich talgen zweetkliertjes. Het binnenblad heeft slechts talgklieren. Deze scheiden een vetachtige stof (smegma) af.

Door de fimosis kan de voorhuid niet meer over de eikel glijden bij vergroting van het lid (erectie). Een fimosis kan tijdelijk en blijvend zijn. De tijdelijke fimosis ontstaat door ontstekingen, bijvoorbeeld geslachtsziekten, zweren, ontstekingen van de voorhuid of van de kop van de penis en van de voorhuid (balanitis), enz. Bij een ontsteking vermindert de rekbaarheid (elasticiteit) van de voorhuid. Deze herstelt zich echter zodra de ontstekings-verschijnselen afnemen. Wanneer de ontsteking met littekenvorming gepaard gaat is de tijdelijke fimosis een blijvende geworden. Van de blijvende fimosis komt een aangeboren en een verworven vorm voor.

Bij de aangeboren vorm onderscheidt men een proces dat met weefselvermeerdering (hypertrofische vorm) en een proces dat met weefselvermindering (atrofische vorm) gepaard gaat. Bij de weefselvermeerdering is het bovenblad van de voorhuid overmatig lang en ligt de overgang naar het binnenblad achter de opening van de voorhuid overmatig lang. Bij de andere vorm is van het binnenblad een strookje aan de buitenzijde zichtbaar. De mate van vernauwing bepaalt of de opening van de voorhuid de eikel geheel of gedeeltelijk insluit.

De behandeling is bij de aangeboren vorm meestal oprekking. Er kan ook nog een verkleving van het binnenblad van de voorhuid met de oppervlakte van de eikel bestaan. Deze verkleving is gewoonlijk in twee tot vier jaar verbroken zonder dat behandeling nodig is. Forceren van het terugschuiven van de voorhuid bij jongetjes van die leeftijd wordt dan ook ontraden. Bij een langdurige ontsteking van de voorhuid blijkt de patiënt nogal eens te lijden aan suikerziekte.

fimosis

Gezwellen kunnen littekenvorming geven met als resultaat een blijvende fimosis, welke op eenvoudige wijze door de chirurg te verhelpen is. Er zijn vele andere ziektebeelden die na een korte, ontstekingachtige voorfase aanleiding kunnen geven tot het optreden van littekenvorming. Of er een zgn. echte ouderdomsfimosis bestaat is niet zeker, daar in vele gevallen de genoemde factoren door de mogelijkheid van een voldoend lange inwerking tot de vorming van littekens en daardoor tot een fimosis aanleiding hebben kunnen geven.

Fimosis kan niet alleen het ontstaan of verergeren van een eikelontsteking (balanitis) in de hand werken door een minder gemakkelijke hygiëne maar ook leiden tot zgn. steenvorming in en onder de voorhuid. Ook wordt het bestaan van een verband tussen fimosis en kanker aangenomen op grond van het oude gegeven dat bij besnedenen (verwijdering van de voorhuid, circumcisie) minder vaak kanker van de penis zou voorkomen dan bij niet-besnedenen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips