Diarree door antibiotica

Klachten en verschijnselen
Diarree tijdens een antibiotische kuur of tot enkele weken daarna.
Buikkrampen.
Koorts.

Antibiotica, vooral clindamycine, ampicilline, de cephalosporinen en de glycosiden (streptomycine en kanamycine) kunnen indirect een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaken met als gevolg daarvan diarree.

Diarree die met antibiotica samengaat is niet ongewoon. Ongeveer 25 procent van de gebruikers van clindamycine en 10 procent van degenen die ampicilline innemen, kan er last van krijgen. Een zeldzame, ernstige vorm van diarree door antibiotica is de pseudomembraneuze colitis (dikke darmontsteking met vliesachtig beslag op het slijmvlies). De diarree is meestal het gevolg van het door antibiotica verstoorde evenwicht tussen de verschillende bacteriën in het darmmilieu, waardoor bepaalde bacteriën de kans krijgen te floreren en een dikke darmontsteking te veroorzaken.

Meestal begint de diarree vier tot tien dagen nadat met de antibiotische behandeling is begonnen. De verschijnselen nemen gewoonlijk af nadat het geneesmiddel niet meer wordt ingenomen. In ongeveer 25 procent van de gevallen treden de symptomen echter pas op nadat met de antibiotische kuur is opgehouden.

Diagnose.

Als de huisarts veronderstelt dat de diarree te maken heeft met het gebruik van antibiotica, zal hij de medicatie stoppen. Als dat geen effect heeft, zal nader onderzoek plaats moeten vinden, bijvoorbeeld door onderzoek van de ontlasting.

Hoe ernstig is diarree door antibiotica? Met veel mensen gaat het weer goed nadat ze het gebruik gestaakt hebben; anderen worden uitermate ziek, hebben voortdurende diarree en drogen uit. In een enkel geval ontwikkelt een pseudomembraneuze colitis zich tot een levensbedreigende toestand.

Behandeling.

De arts zal de behandeling met antibiotica staken, wanneer die de oorzaak lijkt te zijn van diarree


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips