Beenvliesontsteking

Elk bot is door een dun, maar buitengewoon sterk bindweefselvlies bekleed: dit is het beenvlies. In het binnenste laagje dat stevig tegen het bot aan ligt, lopen de zenuwen, bloed en lymf vaten.

Een beenvliesontsteking (periostitis) kan ook het bot en het beenmerg aantasten (osteomyelitis), of juist omgekeerd vanuit een ontsteking van het bot of van de peesschede ontstaan. De ontstekingen verlopen acuut of chronisch.

Wat zijn de oorzaken van een beenvliesontsteking?

Een beenvliesontsteking wordt meestal door stafylococcen, minder vaak door streptococcen, tyfusbacillen, tuberkelbacillen of schimmels veroorzaakt. De bacteriën zijn afkomstig uit een infectiehaard elders in het lichaam. Via de bloedbaan bereiken ze het beenvlies en veroorzaken daar een ontstekingsreactie. Door plaatselijke inwerking van geweld, stoten, kneuzingen, open verwondingen en operaties kan het beenvlies ook ontstoken raken.

Hoe wordt een beenvliesontsteking behandeld?

Om de ontsteking te genezen geeft men antibiotica en een gipsverband, aangezien volkomen rust en het ontzien van het betreffende lichaamsdeel essentieel is.

Eventueel is een operatie nodig. Daarbij zorgt de chirurg dat al het aangetaste weefsel uit het beenvlies en het bot verwijderd wordt. Vervolgens wordt een zuigspoel drainage verricht. Via slangen worden daarbij antibiotica en ontstekingsremmende middelen in het aangetaste bot ingespoten en aansluitend weer afgezogen.

Wat kan men er zelf aan doen?

Beenvliesontsteking heeft voor de genezing rust nodig. Het betreffende lichaamsdeel moet zo veel mogelijk ontzien worden. Beenvliesontstekingen zijn pijnlijk. Daardoor is het al vanzelfsprekend dat men naar de dokter gaat. De dokter zal een röntgenfoto laten maken. Door bloedonderzoek kan men veranderingen in het bloedbeeld controleren. Om de verwekker aan te kunnen tonen neemt men een punctie uit het aangetaste gebied.

beenvliesontsteking

Ziekteverloop

Bij een beenvliesontsteking is niet alleen het beenvlies ontstoken, maar meestal ook het bot. Enkele typische ziektebeelden zijn:

Chronische osteomyelitis
Hierbij vernietigen etter vormende bacteriën het weefsel van het beenmerg en het beenvlies. Het aangetaste deel sterft af. Daaruit kan een etterige holte ontstaan, waarbij zich een kanaal (fistel) vormt, dat met de huid of met een gewricht in verbinding staat. Op den duur ontstaat er een verdikking van het beenvlies en het weefsel ontaardt. De eiwitlichaampjes (amyloïden) die voor de ontaarding verantwoordelijk zijn, kunnen zich vervolgens overal in het lichaam afzetten en levensbelangrijke organen vernietigen.

De chronische osteomyelitis is moeilijk te behandelen aangezien de verwekker tegen de meeste antibiotica resistent is. Het ziekteproces kan vele jaren duren. Soms is een amputatie de enige oplossing.

Acute osteomyelitis
De acute osteomyelitis komt vaker bij kinderen voor. Ze was vroeger erg gevreesd, maar tegenwoordig kan de ziekte met antibiotica goed behandeld worden.

“Droge” osteomyelitis
Deze treedt op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Meestal geneest de aandoening goed. Hierbij komen grote fistels, abcessen of afsterven van botweefsel niet voor.

Periostitis ossificans
Deze treedt meestal op bij botten die vlak onder de huid liggen zoals het scheenbeen, het sleutelbeen, de ellepijp en het schedelbeen. Er ontstaat een overmatige nieuwvorming van botweefsel.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. mijn onderbeenis ontstoken,door een virus die zou binnen geslopen
    ik krijg antipioticum,maar de genezing duurt heel lang
    wat zou de oorzaak zijn,ik ben diabetisch,maar die is onder kontrole
    kan u mij helpen

    1. Beste Jozef,

      Een bacterie zou de oorzaak kunnen zijn en daarom krijgt u antibiotica. De bacterie kan via een wondje in de huid binnen zijn gekomen. Dit kan een tijdje duren voordat dit helemaal hersteld is. Vanwege de diabetes is uw afweer minder dan dat van gezonde mensen en daarom bent u eerder vatbaarder voor infecties.

      Met vriendelijke groet,
      Wesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips