Angststoornis

Angst is een natuurlijke, vaak gunstige reactie op stress of gevaar, omdat het lichaam erop reageert met de primaire ‘vlucht-of-vecht’-reactie. Een angsttoestand is echter ongezond zodra zij buiten proportie of irrationeel wordt, blijft bestaan zonder dat er duidelijk sprake is van een stresstoestand of het normale dagelijkse functioneren verstoort.

Angststoornissen, zoals paniek-aanvallen kunnen acuut optreden, hetgeen zich uit in herhaalde episoden van plotselinge, intense en onverwachte angstaanvallen. Paniekaanvallen gaan gepaard met verdriet en doodsangst. De symptomen worden vaak verward met die van een hartaanval. Mensen die herhaaldelijk in paniek raken, ontwikkelen vaak agorafobie (ruimtevrees, angst voor mensenmassa’s, waardoor men niet meer naar buiten durft).

Chronische angststoornissen, zoals een gegeneraliseerde angststoornis, een minder ernstige maar chronische toestand, kunnen maanden of jaren duren. Een andere chronische angststoornis is de posttraumatische stressstoornis (PTSS) – langdurig psychisch lijden na een traumatische gebeurtenis zoals een natuurramp, oorlog, verkrachting, kindermishandeling of overleving na een vliegtuig- of auto-ongeluk.

Een obsessieve-compulsieve stoornis wordt gekenmerkt door niet afnemende gestoorde gedachten, zoals het verlangen een gezinslid iets aan te doen, onaangepast of dwangmatig gedrag, zoals voortdurend handenwassen of voortdurend controleren of de deur op slot is. Fobieën – zoals angst voor kleine ruimten (claustrofobie) of bruggen -worden gekenmerkt door irrationele angstgevoelens.

Angststoornissen komen erg veel voor, bij vrouwen meer dan bij mannen en ze zijn ook het best te behandelen van alle psychische aandoeningen. Als ze niet worden behandeld, hebben mensen met angststoornissen meer kans op verhoogde bloeddruk, drugverslaving en alcoholisme en zelfmoordneigingen.

angststoornis

Mogelijke behandelingen

Gelukkig kunnen paniekaanvallen en angststoornissen goed worden behandeld. De meeste mensen kunnen hun dagelijkse bezigheden weer gewoon oppakken. De behandeling kan het volgende inhouden:

• Voorlichting: Om het probleem onder controle te krijgen, moet u eerst begrijpen wat u is overkomen. Uw dokter kan u dat vertellen en u leren hoe u met een aanval kunt omgaan.

Medicijnen: Uw arts kan een antidepressivum voorschrijven om verdere aanvallen te voorkomen. Dit werkt meestal goed. In sommige gevallen kan een kalmerend middel worden voorgeschreven, eventueel in combinatie met andere medicijnen. De resultaten wisselen nogal. De duur van de behandeling hangt af van de ernst van uw aandoening en hoe u reageert op de behandeling.

• Therapie: Met hulp van een psychotherapeut of een psychiater kunt u leren met uw angstgevoelens om te gaan. De meeste mensen hebben maar acht tot tien gesprekken nodig. Langdurige behandeling is meestal niet nodig.

• Ontspanningstechnieken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips