Het gevaar van (zomer)smog

We weten allemaal dat ons lichaam zuurstof nodig heeft en dat die zuurstof door onze longen uit de lucht wordt gehaald. Wanneer er sprake is van smog, kan dat invloed hebben op het functioneren van ons lichaam. Smog komt vaak voor bij warm weer en het leidt ertoe dat mensen met ademhalingsmoeilijkheden te maken kunnen krijgen. Wat is smog eigenlijk precies en welke invloed heeft het op onze gezondheid? In deze blog lees je er alles over!

 

Wat is smog?

Er wordt gesproken van smog als de lucht (sterk) verontreinigd is. Dat kan zijn door hoge concentraties fijnstof, ozon, stikstof of zwavel. In Nederland hebben we eigenlijk alleen nog te maken met smog door (fijn)stof en smog door ozon. Smog doet zich voor in omgevingen met bijvoorbeeld extreem veel autoverkeer (fijnstof), wanneer het buiten zeer warm is en er maar weinig wind staat (ozon). De smog waarmee we bij hitte te maken krijgen, is smog door ozon. De verontreinigende stoffen kunnen niet worden weggeblazen, en door zonlicht worden deze omgezet in ozon. Er wordt dan ook wel van zomersmog gesproken.

 

De invloed van zomersmog op onze gezondheid

In Nederland wordt er goed gelet op de aanwezigheid van smog, aangezien dit schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Is er sprake van 180 microgram per kubieke meter, dan wordt een informatiebericht uitgezonden. Er is dan sprake van matige smog. Bij een hoeveelheid van 240 microgram per kubieke meter wordt er gesproken van ernstige smog.

 

In hoeverre smog schadelijk is voor de gezondheid, hangt af van de hoeveelheid en de mate van blootstelling daaraan. Zomersmog (dus op basis van ozon) is het meest schadelijk voor de gezondheid. Bij inademing ervan dringt de ozon door tot in de fijnste luchtwegen en longblaasjes. Dat kan leiden tot geïrriteerde slijmvliezen en een geprikkelde ademhaling – met hoesten, en irritaties aan de ogen. Ook duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn kunnen een direct gevolg zijn van smog. Bij mensen die al last hebben van bijvoorbeeld luchtweginfecties, kunnen de klachten snel verergeren. Oudere mensen vormen hierbij ook een risicogroep.

 

Wat te doen bij smog?

Het is als individu niet mogelijk om smog te voorkomen. Gebruik uw gezonde verstand om hiermee om te gaan. Smog is met het blote oog lang niet altijd te zien – zeker zomersmog niet. Waarschuwen de autoriteiten (het RIVM) voor de aanwezigheid van smog, dan is het verstandig om doeltreffende maatregelen te nemen. Zeker mensen met bestaande klachten of mensen in een risicogroep doen er verstandig aan zich overdag en in het begin van de avond minder in de buitenlucht te begeven. Zeker (zware) inspanning moet worden geminderd om (vererging van) klachten te voorkomen. Heeft u last van klachten en vermoedt u dat (zomer)smog hiervan de oorzaak is? Neem dan contact op met uw huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips