De innesteling van de bevruchte eicel

Als je zwanger probeert te worden, zijn er twee stappen heel belangrijk. Het eerste moment is de bevruchting van de eicel. Een paar dagen daarna volgt een net zo belangrijke stap: de innesteling. Pas als dit is gelukt, ben je écht zwanger. Wat is de innesteling? Wanneer vindt deze plaats? En merk je er iets van?

De eerste dagen van je cyclus rijpt een eicel zich in een van je eierstokken. Tijdens de ovulatie, oftewel de eisprong, komt deze gerijpte eicel vrij. De eicel zwemt dan via de eileider naar je baarmoeder. De dagen rondom je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. In die periode kan de eicel door een zaadcel bevrucht worden. Hierbij dringt een zaadcel zich binnen in de eicel. Vervolgens vormen ze samen een nieuwe cel. De bevruchte eicel zwemt langzaam richting je baarmoeder. Dit duurt ongeveer een week. Vervolgens vindt de innesteling plaats.

Voorbereiden op een zwangerschap

In de tussentijd bereidt je baarmoeder zich voor op een eventuele zwangerschap. Dit gebeurt elke maand. Onder invloed van de hormonen progesteron en oestrogeen wordt het slijmvlies van de baarmoeder dikker, zodat het klaar is voor een innesteling van de bevruchte eicel. Als de eicel is bevrucht dan arriveert deze bij de baarmoeder. Hier nestelt de eicel zich in de baarmoederwand in. Vanaf dat moment ben je zwanger. Als de eicel niet is bevrucht, sterft het baarmoederslijmvlies af en word je ongesteld. Dit is zo’n twee weken na de eisprong.

Wat gebeurt er tijdens de innesteling?

Eigenlijk zegt het woord het al: tijdens de innesteling ‘nestelt’ de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Dit slijmvlies is opgebouwd uit twee lagen. Dit zijn de:

  • Basale laag: deze laag is altijd aanwezig.
  • Functionele laag: deze laag wordt elke maand opnieuw ontwikkelt en tijdens de menstruatie afgestoten.

Gedurende het innestelingsproces graaft de bevruchte eicel zich in de functionele laag van het baarmoederslijmvlies. Dit vlies is opgebouwd uit slijmkliertjes en bloedvaatjes. De perfecte omgeving om het embryo te voeden en te laten groeien. Vervolgens zakt de eicel steeds verder weg in het baarmoederslijmvlies en nestelt zich daarin. Aan de buitenkant van de eicel bevinden zich hechtvlokken (uitstulpingen) die in het slijmvlies naar binnen groeien. Via de hechtvlokken neemt de eicel voedingsstoffen op. De eicel krijgt deze voedingsstoffen binnen via de bloedvaten in het baarmoederslijmvlies. Als het innestelingsproces goed is verlopen, wordt de placenta gevormd. Deze wordt gevormd uit de hechtvlokken en uit weefsel van het baarmoederslijmvlies.

Wanneer is de innesteling?

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, vindt de eisprong op de helft van je cyclus plaats. Dit is ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De innesteling is zo’n negen dagen na je laatste eisprong. Dit is ongeveer vijf dagen voor je verwachte menstruatie. Echter, dit is slechts een gemiddelde. De cyclus varieert per persoon.

Het zwangerschapshormoon

Als de innesteling goed is verlopen, begint de bevruchte eicel het bekende zwangerschapshormoon hCG af te scheiden. Dit hormoon geeft aan je lichaam door dat de zwangerschap is begonnen. Als je een zwangerschapstest doet, kan de test dit hormoon opsporen. De test meet de hCG-waarden in je urine. Een test is dus pas positief als de innesteling goed is verlopen. Als is de hCG-waarde de eerste uren vaak nog te laag om te meten.

Wat zijn de symptomen van de innesteling?

Je kunt de innesteling voelen, maar de meeste vrouwen merken er niets van. Symptomen die kunnen duiden op een innesteling zijn:

  • Lichte krampen
  • Innestelingsbloeding
  • Temperatuurdaling

Lichte krampen

Sommige vrouwen zeggen dat ze de innesteling voelden. Zij omschrijven dit als krampen in de baarmoeder. Aangezien deze krampen voelen zoals menstruatiekrampen is het vaak moeilijk om te bepalen of het om een innesteling of een naderende menstruatie gaat. Innestelingskrampen voel je zo’n vijf dagen voordat je zou moeten menstrueren. De krampen kunnen één tot twee dagen aanhouden, totdat de eicel is ingenesteld.

Innestelingsbloeding

Soms kan je bij de innesteling wat bloed verliezen. Deze innestelingsbloeding ontstaat als er bij de innesteling een bloedvaatje geraakt is. Vaak is het bloedverlies minder hevig dan bij een menstruatie. De kleur van een innestelingsbloeding kan roze, helderrood of bruin zijn. De meeste vrouwen hebben geen innestelingsbloeding. Bovendien wordt de bloeding vaak aangezien voor een menstruatie.

Temperatuurdaling

Er zijn vrouwen die hun temperatuur dagelijks bijhouden. Op deze manier kunnen ze bepalen of ze vruchtbaar zijn. Sommige vrouwen zien tijdens de innesteling een lage temperatuurdaling. Je kunt deze daling alleen waarnemen als je elke dag op hetzelfde tijdstip je lichaamstemperatuur meet.

Wat voel je na de innesteling?

Vanaf het moment dat de bevruchte eicel zich succesvol in de baarmoederwand heeft ingenesteld, begint de afscheiding van het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon zorgt voor de eerste, bekende zwangerschapshormonen, zoals:

  • Gevoelige borsten
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen

Zodra de innesteling goed is afgerond, kun je deze symptomen al opmerken.

Zwanger op niet?

Vermoed je dat je zwanger bent? Dan kan je dit vaststellen met een zwangerschapstest. Deze test kun je ongeveer een week na de innesteling uitvoeren. Dit is gelijk aan de eerste dag van je verwachte menstruatie, oftewel de dag dat je overtijd bent. Meer over wanneer een zwangerschapstest betrouwbaar is lees je in het artikel wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Eigenlijk ben je pas zwanger vanaf het moment dat de innesteling goed is verlopen. Toch ben je volgens de telling van de zwangerschapsweken op dat moment al drie weken zwanger. Dit komt, omdat de zwangerschapstelling start op de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is vooral praktisch bedoeld. De meeste vrouwen weten namelijk wanneer de dag van hun laatste menstruatie was, maar het exacte moment van de innesteling weten ze niet.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips