Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Wil je graag zwanger worden? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of het raak is. Het liefst wil je een week voor je verwachte menstruatie al een zwangerschapstest doen, maar dit heeft natuurlijk helemaal geen zin. Een te vroege test geeft een onrealistisch resultaat. Hoe werkt een zwangerschapstest eigenlijk? Vanaf welk moment kun je een test doen? En wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine, oftewel hCG, aan. Dit onmisbare hormoon vertelt je lichaam wat er de komende maanden moet gebeuren. Dit hormoon zorgt ook vaak voor misselijkheid en vermoeidheid, de allereerste symptomen van een zwangerschap.

Zonder hCG is de foetus niet levensvatbaar en houdt de zwangerschap geen stand. Zo zorgt hCG ervoor dat het embryo groeit. Het hormoon zet vet om in energie. Deze energie wordt weer gebruikt om de groei van de foetus te stimuleren. Verder beschermt hCG het embryo ook tegen het immuunsysteem van de moeder. Hierdoor wordt het embryo niet afgestoten.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Als je zwanger bent, is er ook hCG aanwezig in je bloed en in je urine. Gedurende de eerste weken van een zwangerschap verdubbeld de hoeveelheid hCG elke twee dagen. Een zwangerschapstest spoort het hCG-hormoon op in je urine.

Hoe voer je een zwangerschapstest uit?

Voordat je een zwangerschapstest uitvoert, is het een advies om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Bijna alle testen werken hetzelfde. Het is de bedoeling dat je de teststrip in de urine houdt of wat urine in het opvanggat druppelt. Binnen vijf minuten kun je het resultaat aflezen op de teststrip. Er zijn ook testen die het resultaat digitaal weergeven.

Welke soorten zwangerschapstesten zijn er?

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten. Dit zijn:

  • De cassette test
  • De dipstick test
  • De midstream test

De cassette test

De cassette test is een erg nauwkeurige test. Deze test wordt ook gebruikt door huisartsen. Je vangt een beetje urine op in een bekertje en met het meegeleverd pipetje zuig je wat urine op. Vervolgens druppel je een beetje urine in het opvanggat van de test. Binnen enkele minuten is het resultaat te zien.

De dipstick test

Een dipstick is een staafje dat je in een bekertje met opgevangen urine kunt dippen. Het testresultaat verschijnt binnen enkele minuten.

De midstream test

Bij de midstream test houd je een staafje in de urinestraal. Binnen een aantal minuten zie je het testresultaat verschijnen.

Wanneer kun je een zwangerschapstest het beste uitvoeren?

Een zwangerschapstest kun je het beste uitvoeren vanaf de dag dat je menstruatie uitblijft. Een reguliere zwangerschapstest kan het hCG-hormoon al opsporen vanaf de dag dat je overtijd bent.

Doe de test met ochtendurine

Eigenlijk kun je een zwangerschapstest op ieder moment van de dag doen. Je kunt je urine van overdag hiervoor gebruiken, maar toch is ochtendurine het meest geschikt. Ochtendurine bevat de hoogste concentratie van het zwangerschapshormoon hCG. Een test kan dit hormoon dan ook snel opsporen.

Drink geen extra water

Voer de test pas uit op het moment dat je echt moet plassen. Drink dus niet ineens extra veel water, zodat je sneller moet plassen. Als je veel water drinkt, wordt je urine minder geconcentreerd. Hierdoor kan een test het zwangerschapshormoon minder goed opsporen. Het kan dan dat de test aangeeft dat je niet zwanger bent, terwijl je dat eigenlijk wel bent.

Kan je een zwangerschapstest ook eerder doen?

Kan je niet meer wachten tot je overtijd bent? En vermoed je dat je zwanger bent? Dan hoef je niet te wachten tot de dag dat je je menstruatie verwacht. Je kunt ook een vroege zwangerschapstest doen. Dit kan al vanaf vier dagen voordat je overtijd bent.

Gevoeliger dan een reguliere test

Een vroege zwangerschapstest is gevoeliger dan een reguliere test. Deze kan het zwangerschapshormoon hCG sneller opsporen. Vanaf het moment dat een bevruchte eicel is ingenesteld, maakt je hCG aan. De eerste dagen is dit een minieme hoeveelheid. Toch kan een vroege zwangerschapstest het hormoon opsporen.

Is een vroege zwangerschapstest betrouwbaar?

Een vroege zwangerschapstest is minder betrouwbaar dan een reguliere test. Het kan zijn dat de vroege test aangeeft dat je zwanger bent en je uiteindelijk toch gewoon ongesteld wordt. Dit betekent dat de zwangerschap is afgebroken in de periode tussen de test en je menstruatie.

Het is ook heel goed mogelijk dat de vroege test aangeeft dat je niet zwanger bent, maar dat je menstruatie uitblijft. Je blijkt later dan wel zwanger te zijn. Op de dag dat je de test uitvoerde, was er nog te weinig van hCG in je urine aanwezig, waardoor de test dit hormoon dus niet kon opsporen.

Ook als een test aangeeft dat je zwanger bent en je overtijd bent, is het verstandig om nog een keer een reguliere test uit te voeren. Als deze ook aangeeft dat je zwanger bent, heb je veel meer zekerheid.

Wanneer is een zwangerschapstest echt betrouwbaar?

Een zwangerschapstest is pas echt betrouwbaar vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. De meeste testen zijn voor 99 procent betrouwbaar. Dit bekent dat als je de test 100 keer doet, deze één keer een valse uitslag geeft.

Natuurlijk is het belangrijk dat je de test correct uitvoert. Voor een echt betrouwbare uitslag is het een advies om altijd voldoende urine te gebruiken, zodat er een duidelijk resultaat in het testvenster verschijnt.

Voer nog twee testen uit

Heb je een zwangerschapstest gedaan en geeft deze een positief resultaat? Voer dan nog twee testen uit voor volledige zekerheid. Doe dit twee dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip. Gebruik hierbij steeds testen van hetzelfde merk. Als alle drie de testen positief zijn dan kun je er zeker van zijn dat je zwanger bent.

Maak een afspraak met de verloskundige

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Maak dan snel een afspraak met een verloskundige. Deze vertelt je wat je de aankomende maanden kunt verwachten en geeft je informatie over je zwangerschap.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips