Zwangerschap en de allereerste symptomen
Wil je graag zwanger worden? En heb je het gevoel dat het dit keer raak is? Dan wil je natuurlijk graag weten of dit ook echt zo is. Als het nog een aantal dagen duurt voordat je een zwangerschapstest kunt doen, kun je alleen maar afgaan op de eventuele symptomen,
Tussen het moment van de bevruchting van de eicel en het moment dat je een zwangerschapstest kunt doen, zit ongeveer twee weken. Dit heeft te maken met je eisprong. Op het moment dat je een eisprong hebt, kan je zwanger raken. Dit is ongeveer veertien tot vijftien dagen voor de eerste dag van je menstruatie. Vier tot vijf dagen voor de eisprong, op de dag van de eisprong en op de dag erna, ben je vruchtbaar.
Veel vrouwen hebben al last van kwaaltjes voordat ze een test kunnen doen. Deze kwaaltjes horen bij een vroege zwangerschap en zijn niet gevaarlijk. De reden dat je al vroeg last krijgt van kwaaltjes is, omdat er nu van alles in je lichaam gebeurt. Vanaf het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft ingenesteld, ben je zwanger. De innesteling is ongeveer zes tot twaalf dagen na de bevruchting.
Eerste symptomen
Kan je niet wachten met het doen van een zwangerschapstest? Of heb je een vermoeden dat je zwanger bent? Dan zijn er wel een aantal eerste symptomen die kunnen duiden op een zwangerschap:
- Licht bloedverlies
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Eetbuien
- Een opgeblazen gevoel
- Donkere tepelhoven
- Krampen of steken in de onderbuik
- Gespannen en/of pijnlijke borsten
- Beter reukvermogen of een afkeer van bepaald voedsel
Licht bloedverlies
Als de eicel is bevrucht, nestelt deze zich in de baarmoeder. Tijdens het innestelingsproces kan je soms wat bloed verliezen. Wanneer je bloed verliest en het nog te vroeg is voor je menstruatie, kan dit dus een innesteling zijn geweest.
Vermoeidheid
De meeste vrouwen hebben al snel last van vermoeidheid. Dit komt door de vele veranderingen in je lichaam en de hormonen die aan het werk zijn. Meestal verdwijnt deze vermoeidheid in het tweede trimester.
Misselijkheid
Misselijkheid is een bekend zwangerschapssymptoom. De bevruchte eicel maakt het zwangerschapshormoon hCG aan en hier kan je misselijk van worden. Na de innesteling geeft de eicel al snel hCG af. De eerste dagen zijn dit kleine hoeveelheden, waardoor je dus niet merkt dat je zwanger bent. Pas als er een grotere hoeveelheid hCG in je lichaam aanwezig is, kun je last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid. Dit kan al een paar dagen voor je verwachte menstruatie zijn. De eerste drie maanden van je zwangerschap maakt je lichaam veel hCG aan. In het tweede trimester neemt de hoeveelheid weer af en heb je minder vaak last van misselijkheid.
Eetbuien
Als je net een paar dagen zwanger bent, kan het zijn dat je veel vaker trek hebt. Nou ja trek, het zijn gewoon eetbuien. Of je hebt ineens onwijs veel zin in bepaald voedsel, zoals een ijs, dropjes of een vette snack. Soms zijn het zelfs dingen die je normaal haast nooit eet of drinkt. De veranderende hormonen zijn de reden dat je last hebt van eetbuien of trek hebt in bepaald voedsel
Opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel kan betekenen dat je menstruatie eraan komt of dat je zwanger bent. Je buik is dan wat opgezet en je broeken gaan iets minder goed dicht. Als je hier normaal nooit last van hebt of als je menstruatie er nog helemaal niet aan zit te komen dan kan het zijn dat je zwanger bent. Rond de vierde week van je zwangerschap kun je al wat last hebben van een opgezette buik. Dit komt, omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen langzamer werken.
Donkere tepelhoven
Als je net zwanger bent, bereiden je tepels zich al voor op de komst van het geven van borstvoeding aan je baby. Het zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat je kindje je tepels beter kan vinden. Het pigment neemt toe en dit kan al te zien zijn vanaf één week na de bevruchting. Je tepelhoven worden dan iets donkerder.
Krampen of steken in de onderbuik
Heb je last van krampen of steken in je onderbuik? Dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie eraan komt. Het kan namelijk ook dat je zwanger bent. Na de innesteling, gaat je baarmoeder zich al een beetje oprekken en dit leidt tot krampen of steken.
Pijnlijke of gespannen borsten
Zijn je borsten erg pijnlijk en gespannen? Dan kan dit een zwangerschapssymptoom zijn. Ongeveer één tot twee weken na de bevruchting kun je al last krijgen van pijnlijke of gespannen borsten. Door de veranderende hormoonhuishouding heb je een betere doorbloeding. Meestal zijn de aderen in borsten ook goed zichtbaar.
Beter reukvermogen of een afkeer van bepaald voedsel
Als je nog maar net zwanger bent, kun je al opmerken dat je beter ruikt. Ineens ruik je bepaalde geuren heel goed, zoals koffie, vlees, sigarettenrook. Het kan ook zijn dat je plotseling geen zin meer hebt in bepaald eten dat je normaal heel erg lekker vond. Al vanaf de eerste week van je zwangerschap kan je deze symptomen opmerken.
Vroege zwangerschapstest
Heb je last van een of meer van de bovenstaande symptomen? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Hiermee kan je drie tot vier dagen voor je verwachte menstruatie al testen of je zwanger bent. Een vroege zwangerschapstest is extra gevoelig en kan ook een kleine hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG opsporen.
Minder betrouwbaar
Een vroege zwangerschapstest heeft als nadeel dat deze minder betrouwbaar is. Het kan dat de test aangeeft dat je zwanger bent, maar dat je uiteindelijk toch ongesteld wordt. Er is dan iets mis gegaan tussen het moment van de test en de menstruatie. Je lichaam heeft de bevruchte eicel dan afgestoten en je bent niet meer zwanger.
Het kan ook dat je een vroege zwangerschapstest hebt gedaan met een negatieve uitslag en je toch zwanger bent. Op het moment dat je een vroege test doet, kan het zijn dat er nog veel te weinig van het zwangerschapshormoon in je urine aanwezig is. De test kan dit hormoon dan niet opsporen en geeft dus een negatief resultaat.
Reguliere zwangerschapstest
Ben je overtijd en heb je nog steeds last van een of meer van de bovenstaande kwaaltjes? Dan is het natuurlijk verstandig om een reguliere zwangerschapstest te doen. Doe dit ook als je al een vroege zwangerschapstest hebt gedaan. Een reguliere test geeft je namelijk echt duidelijkheid. Je weet dan zeker of je zwanger bent.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.