7 Tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen
Natuurlijk wil je in 2019 ook een goed dekkende zorgverzekering met een voordelige premie. Het is dan ook zinvol om zorgverzekeringen te vergelijken. Je komt dan snel te weten of overstappen financieel loont. Alleen waar moet je op letten als je zorgverzekeringen gaat vergelijken? Wij geven jou acht handige tips. Direct vergelijken? Klik dan hier om direct naar de vergelijkingstool te gaan.
Heb je al jaren dezelfde zorgverzekering en ben je nog nooit overgestapt? Dan is de kans groot dat je met een overstap heel wat euro’s bespaart. Wij hebben de beste manieren om zorgverzekeringen te vergelijken voor je op een rijtje gezet.
Hoe zit de zorgverzekering ook alweer in elkaar?
De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering die je kunt aanvullen met een of meer aanvullende verzekeringen. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende zorgkosten. De overheid bepaalt welke zorgkosten onder het basispakket vallen en worden vergoed. Elk jaar, op Prinsjesdag, maakt het kabinet bekend wat er het aankomende jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook in 2019 verandert er weer wat aan het basispakket.
Welke zorgkosten worden vergoed?
De basisverzekering vergoedt standaard een flink deel van de zorgkosten, zoals:
- Ambulancevervoer
- Een behandeling en/of verblijf in het ziekenhuis
- Kraamzorg
- Verloskundige hulp
- Wijkverpleging
- Psychologische hulp
- Medicijnen
- Zorgkosten en tandartskosten voor kinderen tot en met 17 jaar
- Fysiotherapie voor kinderen tot en met 17 jaar
- Fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening
Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een verplicht eigen risico. Het kan ook dat je voor bepaalde kosten een eigen bijdrage moet betalen.
1. Check de dekking
De zorgverzekeraars mogen de dekking van de basisverzekering uitbreiden. Als je zorgverzekeringen vergelijkt, is het dan ook belangrijk om na te gaan welke zorgkosten de verzekeraar standaard vergoedt. Soms is dit meer dan de standaard basisdekking.
2. Bekijk of je een aanvullende verzekering nodig hebt
Sommige kosten vallen niet onder de basisverzekering, zoals fysiotherapie, tandartskosten voor mensen vanaf 18 jaar, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen. Je kunt hier een aanvullende verzekering voor afsluiten waar je elke maand een extra premie voor betaalt. Deze premie komt bovenop de vaste premie van je basisverzekering. Voordat je zorgverzekeringen gaat vergelijken, is het zinvol om eerst na te gaan of je een aanvullende verzekering echt nodig hebt. Als je bijvoorbeeld maar een of twee keer per jaar naar de tandarts gaat en bijna nooit iets mankeert, loont het niet om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. De kosten voor de tandartscontrole, liggen namelijk een stuk lager dan de zorgpremie die je jaarlijks betaalt.
3. Bepaal of je de zorgaanbieder zelf wilt kiezen
Als je naar het ziekenhuis, de verloskundige of fysiotherapeut moet, wil je misschien zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. De zorgverzekeraars hebben diverse contracten met verschillende zorgaanbieders. Het is afhankelijk van je polis bij welke zorgaanbieder de kosten worden vergoed. Er bestaan vier typen zorgpolissen. Dit zijn de basisverzekering met een:
- Budgetpolis
- Naturapolis
- Restitutiepolis
- Combinatiepolis
Budget- of naturapolis is het meest voordelig
Een zorgverzekering met een budget- of naturapolis is het meest voordeligst. Wel betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten dan alleen als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Wanneer je naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaat, worden de kosten niet of slechts voor een deel vergoed. Denk dus goed na of je een volledige vrije zorgkeuze wilt of niet. Als je niet ver hoeft te reizen naar een gecontracteerde aanbieder, is een naturapolis of budgetpolis een goede keus. Bij het vergelijken van verzekeringen kun je aanvinken of je een vrije zorgkeuze wilt of niet. Je ziet dan gelijk welke verzekeringen bij jou passen. Voor spoedeisende hulp kun je overal terecht. Het maakt dan niet uit welke soort polis je hebt.
4. Bepaal of je een vrijwillig eigen risico wilt
In 2019 is het verplicht eigen risico 385 euro. Bij alle verzekeraars kun je ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot een maximum van 885 euro. Als je dit verhoogt, krijg je korting op je premie. Zo bespaar je flink wat geld op je zorgverzekering. De ene verzekeraar hanteert een hogere korting dan de ander. Verwacht je dat je in 2019 weinig zorgkosten hebt en wil je het eigen risico verhogen? Bekijk dan welke korting de verzekeraars hanteren voor een verhoging van het eigen risico. In de vergelijkingstool kun je het eigen risico al aangeven, zodat je direct een overzicht hebt van de verzekeringen en de maandelijkse premies.
5. Kies of je de premie jaarlijks of maandelijks wilt betalen
Bijna iedereen betaalt de zorgpremie maandelijks, maar je kunt deze ook per jaar betalen. Als je dit doet, krijg je van de zorgverzekeraar een korting van 1 tot 3 procent. Je betaalt dan dertig of veertig euro minder per jaar. Is het mogelijk om de premie in een keer te betalen? Vergelijk dan de jaarpremies van de verschillende zorgverzekeraars.
6. Vergelijk niet alleen de premies
Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Je hebt immers al genoeg vaste lasten. Toch is het zinvol om niet alleen naar de premies te kijken bij het vergelijken. Kijk ook goed naar de dekking van de zorgverzekering. Deze moet aansluiten op jouw zorgbehoeften. Kies dus voor een verzekering die een lage premie heeft en het beste bij jou past.
7. Ga niet samen met je partner op één zorgpolis
De meeste stellen kiezen ervoor om samen één verzekering af te sluiten. Meestal is dit niet verstandig en duurder. De kans is namelijk groot dat je andere zorgbehoeftes hebt dan je partner. Zo kan het zijn dat jij vaker naar de tandarts gaat en je partner haast nooit. Of dat je partner 12 keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat en jij nooit. Als je je samen op één polis verzekert, is de zorgverzekering dus onnodig duur. Sluit dan ook allebei een aparte zorgverzekering af. Dit scheelt enorm in de kosten. Vergelijk dus alleen zorgverzekeringen voor één zorgpolis.
Vergelijk de zorgverzekeringen
Heb je je wensen aangegeven in de vergelijkingstool? Dan weet je direct welke zorgverzekeringen op je wensen aansluiten. Vergelijk de zorgverzekeringen met elkaar en kies de verzekering die het beste bij jou past. Als je twijfelt of een bepaalde zorgverzekering echt de juiste dekking biedt, kun je natuurlijk altijd even navraag doen bij de verzekeraar. Je hebt dan nog meer zekerheid.
Regel je overstap voor 1 januari 2019
Blijf je bij de zorgverzekering die je nu hebt? Dan hoef je natuurlijk niets te regelen. Het kan zijn dat je wel bij dezelfde verzekeraar wilt blijven, maar het eigen risico wilt verhogen of een extra aanvullende verzekering wilt. Dit kun je eenvoudig online regelen op de website van je zorgverzekeraar. Wil je liever overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zeg je huidige zorgverzekering dan op vóór 1 januari 2019 en sluit de nieuwe zorgverzekering af voor 1 februari 2019.
Vergelijk hier met de vergelijkingstool
Vul hieronder je wensen in en zie direct welke verzekering voor jou het voordeligst is.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.