Zó bespaar je op je zorgverzekering

Elk jaar wordt je zorgverzekering duurder. Ook voor de zorgverzekering 2019 betaal je weer meer premie voor je basisverzekering. Maar wist je dat je geld kunt besparen op je zorgverzekering? Wij hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Bekijk je huidige zorgverzekering eens goed

Bekijk je zorgverzekering ieder jaar opnieuw. Het is heel goed mogelijk dat je huidige verzekeraar nu niet meer zo goed bij je past. Zo kan het zijn dat je volgend jaar een andere dekking nodig hebt, omdat je verwacht meer zorgkosten te maken. De kans is dan aanwezig dat je bij een andere zorgverzekeraar veel voordeliger uit bent.

2. Vergelijk de zorgverzekeringen

De premies stijgen ieder jaar. Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Je hebt immers al genoeg vaste lasten. Het loont dan ook om de diverse zorgverzekeringen te vergelijken. Bovendien kost het niet veel tijd. Een vergelijking is binnen tien minuten gemaakt en hiermee bespaar je tientallen euro’s per jaar.

3. Kijk goed naar je aanvullende verzekering(en)

Verwacht je dat je in 2019 weinig zorgkosten hebt? Overweeg dan of het wel zinvol is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Ga eerst na hoeveel je voor een aanvullende verzekering betaalt en of dit de kosten overtreft. Als je premie betaalt en weinig zorgkosten hebt, is het voordeliger om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kun je geld besparen op de volgende aanvullende verzekeringen:

  • Tandartsverzekering
  • Aanvullende verzekering voor brillen en lenzen

Tandartsverzekering

Heel veel Nederlanders hebben een aanvullende tandartsverzekering, maar als je elk jaar naar de tandarts gaat en eigenlijk nooit iets hebt, kan het je veel voordeel opleveren om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Een keer per jaar de jaarlijkse controle betalen, is een stuk voordeliger dan een aanvullende tandartsverzekering.

Ga je vaker naar de tandarts voor duurdere behandelingen? Dan is het natuurlijk wel verstandig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Je voorkomt dan dat je de hoge kosten zelf moet betalen. Bekijk eerst goed welke tandartsverzekering het beste bij jou past. Dit doe je door de diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Aanvullende verzekering voor brillen en lenzen

Draag je een bril of heb je lenzen, maar heb je verder geen zorgkosten? Dan loont het om geen aanvullende verzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars hebben een aanvullende verzekering voor brillen en/of lenzen gebundeld in een pakket van andere aanvullende verzekeringen, zoals fysiotherapie of een buitenlanddekking. Voor elke dekking betaal je weer premie. Als je alleen een aanvullende verzekering wilt voor brillen en/of lenzen betaal je dus ook premie voor verzekeringen waar je nooit gebruik van maakt. Meestal is het een stuk voordeliger om je bril of lenzen zelf te betalen. Heb je ook andere aanvullende verzekeringen nodig? Ga dan goed na welke dekking je verzekeraar biedt voor brillen en/of lenzen en of het goedkoper kan.

De ene verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld maximaal 150 euro per 3 jaar en de ander een keer 150 euro per drie jaar. In het eerste voorbeeld kun je binnen 3 jaar 3 rekeningen van 50 euro declareren. In het tweede voorbeeld kun je binnen 3 jaar 1 keer een rekening declareren van 150 euro.

4. Betaal de zorgpremie in een keer

De meeste zorgverzekeraars hanteren een flinke korting als je de zorgpremie in een keer, voor het hele jaar, betaalt. Als je dit doet, kan je dit een besparing opleveren van tientallen euro’s per jaar.

5. Kies een zorgverzekering met een natura- of budgetpolis

Bij de meeste verzekeraars heb je vaak de keuze uit vier verschillende zorgpolissen:

  • Een zorgverzekering met een budgetpolis
  • Een zorgverzekering met een naturapolis
  • Een zorgverzekering met een combinatiepolis
  • Een zorgverzekering met een restitutiepolis

De polissen dekken dezelfde zorgkosten. Wel zit er een verschil in de zorgaanbieders waar je naar toe kunt gaan. Als je een zorgverzekering met een budgetpolis of naturapolis hebt, worden de kosten alleen vergoed als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Bij een zorgverzekering met een combinatiepolis of restitutiepolis worden de kosten ook (deels of helemaal) vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Een zorgverzekering met een budgetpolis of een naturapolis is een stuk voordeliger dan eentje met een combinatie- of restitutiepolis. Als je niet ver hoeft te reizen naar de gecontracteerde zorgaanbieders is het dan ook een optie om te kiezen voor een basisverzekering met een voordelige budget- of naturapolis.

6. Verzeker je kind bij de ouder met de breedste dekking

Kinderen zijn tot de leeftijd van 18 jaar gratis meeverzekerd. Je betaalt dus geen premie voor je kind. Toch is het zinvol om te kijken op welke polis je je kind het beste kunt inschrijven. Als jullie allebei dezelfde verzekering met dezelfde dekking hebben, maakt het niet uit op welke polis je kind is meeverzekerd. Als jullie allebei een andere dekking hebben wel. Schijf je kind bij op de polis van de ouder met de breedste dekking. Je kind heeft dan automatisch dezelfde dekking. Dit is vooral handig als je zoon of dochter naar de orthodontist moet of naar de fysiotherapeut. Behandelingen bij de orthodontist of fysiotherapeut worden meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als een van de ouders een verzekering heeft met een aanvullende dekking voor orthodontie worden de behandelingen wel vergoedt. Het is dus slim om je kind dan mee te verzeker op de polis van die ouder. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie.

7. Verhoog het eigen risico

Als je verwacht dat je in 2019 nauwelijks zorgkosten maakt, is het een optie om het eigen risico te verhogen. Hiermee bespaar je flink wat geld. Naast het verplicht eigen risico kies je dan voor een ‘vrijwillig eigen risico’. In 2019 is het verplicht eigen risico 385 euro. Je kunt het eigen risico verhogen in stappen van 100 euro tot maximaal 500 euro. Het maximale eigen risico ligt op 885 euro (385 verplicht eigen risico plus 500 euro vrijwillig eigen risico). Als je het eigen risico verhoogt, krijg je een korting op je zorgpremie.

Voordat je het eigen risico vrijwillig verhoogt, is het verstandig om hier wel even goed over na te denken. Als je onverwachts toch hoge zorgkosten betaalt, moet je in een keer een flink bedrag betalen. Wil je het eigen risico toch verhogen? Dan is het dus slim om een bedrag achter de hand te houden voor onverwachte zorgkosten.

8. Laat je huisarts een ingreep doen

Soms kan de huisarts ook een ingreep doen. Een voorbeeld hiervan is het spiraaltje. Dit kun je in het ziekenhuis laten doen, maar dan moet je hier een eigen risico voor betalen. Als je dezelfde ingreep door de huisarts laat doen, hoef je nooit een eigen risico te betalen. Een bezoek aan de huisarts wordt namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan alleen voor het spiraaltje zelf en niet voor de ingreep.

9. Ga na of je niet dubbel bent verzekerd

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan is de kans groot dat je dubbel verzekerd bent voor de medische zorgkosten in het buitenland. Je kunt deze dekking in je zorgverzekering afsluiten, maar ook in je reisverzekering. De medische kosten in het buitenland worden vanuit de basisverzekering vergoed tot het Nederlandse tarief. In een aantal landen, zoals Amerika en België, zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland. Je moet je hier dus aanvullend voor verzekeren als je op reis gaat. Dit kan via je reisverzekering en via je zorgverzekering. Je hoeft je natuurlijk niet aanvullend te verzekeren via je reis- en je zorgverzekering.

10. Sluit een zorgverzekering af bij een internetverzekeraar

Sommige verzekeraars werken alleen via internet. Je kunt de zorgkosten alleen online declareren en de zorgpolis krijg je per mail. Medicijnen kun je dan via de internetapotheek bestellen. Dit bespaart verzekeraars veel kosten en dit merk je in de premiehoogte.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips