Zorgverzekering 2019

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit moet minstens een basisverzekering zijn die alle noodzakelijke medische kosten vergoedt, zoals een bezoek aan de huisarts, een behandeling en/of een verblijf in het ziekenhuis en ambulancevervoer. Wat zit er in het basispakket? Wat verandert er in 2019 aan de basisverzekering?

Wat vergoedt de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt standaard een flink deel van de noodzakelijke zorgkosten, zoals:

 • Een behandeling in het ziekenhuis
 • Een verblijf in het ziekenhuis
 • Ambulancevervoer
 • Kraamzorg
 • Verloskundige hulp
 • Psychologische hulp
 • Wijkverpleging
 • Zorgkosten en tandartskosten voor kinderen tot en met 17 jaar
 • Fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening
 • Fysiotherapie voor kinderen tot en met 17 jaar
 • Medicijnen

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2019?

Net zoals elk jaar heeft het kabinet op Prinsjesdag bekendgemaakt welke zorg er tot het basispakket behoort en wat de hoogte is van het eigen risico. Vanaf 1 januari 2019 wordt het basispakket uitgebreid met de volgende dekkingen:

 • Ruimere vergoeding zittend ziekenvervoer: dankzij deze ruimere vergoeding kunnen patiënten die gebruikmaken van zittend ziekenvervoer makkelijker van en naar consulten, onderzoeken en controles als deze bezoekjes samenhangen met de behandeling van de patiënt.
 • Oefentherapie bij COPD in het basispakket: de oefentherapie bij COPD wordt voortaan vanaf de eerste behandeling vergoed. Nu moeten mensen met deze ziekte de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. In het eerste behandeljaar worden er maximaal 70 behandelingen vergoed. De daaropvolgende jaren is het aantal behandelingen dat vergoed wordt weer afhankelijk van de ernst van de ziekte.
 • Meer hulp bij overgewicht: vanaf 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vergoed. Huisartsen kunnen patiënten met een gezondheidsrisico door overgewicht voortaan doorverwijzen naar een specialist. De GLI is gericht op het tegengaan van overgewicht door minder te eten en meer te bewegen. Verder bestaat de GLI ook uit psychologische ondersteuning.

Dekkingen die in 2019 uit de basisverzekering verdwijnen

De volgende dekkingen verdwijnen uit de basisverzekering:

 • Paracetamol, vitaminen en mineralen: vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen niet langer vergoed. Volgens de overheid zijn de kosten van deze pijnstillers en supplementen zo laag dat iedereen deze zelf kan betalen.

Maximaal 250 euro bijbetalen voor bepaalde medicijnen

Gebruik je medicijnen? Dan kan het dat je daar wat voor moet bijbetalen. Vanaf 1 januari 2019 ligt de eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen op een maximumbedrag van 250 euro per jaar.

Stijgt het eigen risico in 2019?

Tot en met 2021 is het verplicht eigen risico bevroren. Dit houdt in dat het bedrag tot en met dat jaar hetzelfde blijft. Ook in 2019 betaal je dus 385 euro aan eigen risico. Door deze bevriezing is de kans groot dat de zorgpremies van de zorgverzekeringen de komende jaren stijgen.

Stijgt de premie van de zorgverzekering in 2019?

Door de bevriezing van het verplicht eigen risico en de uitbreiding van het basispakket, stijgt de maandelijkse premie met ongeveer tien euro.

Hoe zit het met de zorgtoeslag voor 2019?

Aangezien de zorgpremie in 2019 stijgt, gaat de zorgtoeslag ook iets omhoog. Hiermee wordt voorkomen dat mensen met een lager inkomen de hogere zorgtoeslag niet meer kunnen betalen. De toeslag voor meerpersoonshuishoudens stijgt met maximaal 277 euro. De zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met maximaal 92 euro.

Zorgverzekering 2019: belangrijke data

Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dan is het handig dat je weet wat er de komende tijd gebeurt op het gebied van de zorgverzekering:

 • 12 november 2018: op deze datum moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2019 online bekend hebben gemaakt. Vanaf die datum weet je wat je in 2019 betaalt voor je huidige zorgverzekering en of het zinvol is om over te stappen.
 • 31 december 2018: de laatste dag van het jaar is ook de laatste dag dat je je huidige zorgverzekering kunt opzeggen.
 • 31 januari 2019: heb je je oude zorgverzekering opgezegd voor 31 december 2018? Dan heb je tot 31 januari 2019 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe verzekering gaat dan in met terugwerkende kracht.

Zorgverzekeringen 2019 vergelijken

Ieder jaar verandert de dekking van je zorgverzekering. Hierdoor stijgt de maandelijkse premie ook. Natuurlijk ben je geen dief van je eigen portemonnee en wil je een voordelige zorgverzekering met een goede dekking. Het kan dan ook zinvol zijn om je zorgverzekering te vergelijken met de verzekeringen van andere aanbieders. Maak bij het vergelijken gebruik van de volgende 10 bespaartips.

Hoe vergelijk je de zorgverzekering 2019?

Alle zorgpolissen één voor één doornemen, neemt nogal veel tijd in beslag. En je wilt je tijd natuurlijk beter besteden. Daarom hebben wij hieronder een handige vergelijkingstool geplaatst van DSC Finance. Met deze tool kun je eenvoudig, snel en gratis diverse zorgverzekeringen vergelijken.

Door de zorgverzekeringen voor 2019 te vergelijken, kom je direct te weten of overstappen loont. Vaak is een overstap kostenbesparend. Zo kan het je een besparing opleveren van meer dan 100 euro per jaar.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips